Feocromocitom (tumoră a glandei suprarenale)


General sau altele | - Altele | Feocromocitom (tumoră a glandei suprarenale) (Disease)


Feocromocitomul este o tumora rara care, de obicei, incepe in celulele de una dintre glandele suprarenale. Desi acestea sunt de obicei benigne, feocromocitomul adesea cauzeaza excesul de hormoni ai glandelor suprarenale. Acest lucru poate duce la hipertensiune arteriala si simptome, cum ar fi: dureri de cap, transpiratie, pounding de inima, dureri in piept, un sentiment de anxietate.

Cauze si factori de risc

Uneori, feocromocitomul este parte dintr-o alta afectiune numita sindrom de neoplazie endocrina multipla (NEM). Persoanele cu NEM au adesea alte tipuri de cancer si alte probleme care implica hormoni. Feocromocitomul secreta adrenalina intr-un mod necontrolat si poate cauza probleme grave de sanatate, inclusiv accident vascular cerebral, atac de cord, si chiar moartea. Unii medici numesc feocromocitomul o bomba farmacologica cu ceas, din cauza pericolului sau.

Oricine poate dezvolta un feocromocitom, de la foarte tineri la varstnici. Cele mai multe apar spontan (de exemplu, nu sunt genetice). Momentan nu sunt factori de risc cunoscuti cu exceptia cazurilor genetice (de exemplu, mostenite sau familiale).

Diagnosticul si tratamentul

De obicei, cel mai bun tratament este de a elimina feocromocitomul. Chirurgia este adesea amanata, pana cand medicii pot aduce secretia de catecolamine sub control cu medicamente, deoarece avand in niveluri ridicate de catecolamine poate fi periculos in timpul interventiei chirurgicale. Fenoxibenzamin este, in general, dat pentru a opri secretia de hormoni. Odata ce acest pas este realizat, un beta-blocant poate fi administrat in conditii de siguranta pentru controlul simptomelor suplimentare.

...