Fobii (frică iraţională)


General sau altele | - Altele | Fobii (frică iraţională) (Disease)


O fobie este o teama intensa de ceva care, in realitate, prezinta un putin pericol sau deloc real. Fobiile si temerile comune includ locuri stramte, inaltimi, conducerea pe autostrada, insecte zburatoare, serpi, si ace. Cu toate acestea, putem dezvolta fobii din aproape nimic.

Unele dintre cele mai comune fobii includ temerile legate de vorbitul in public sau in alte situatii sociale (fobie sociala), spatii deschise (agorafobia), spatii inchise (claustrofobia), clovni (coulrophobia), de zbor, sange, animale, de angajament, de conducere, paianjeni, ace (aichmofobia), serpi (ophidiofobia), matematica, inaltimi (altofobia), germeni (mysophobia), si care au facut lucrari dentare (dentofobia).

Temerile de pitici, case bantuite, casti de protectie, muraturi, si picioarele sunt doar cateva dintre temerile mai putin frecvente / fobii si pot fi considerate ciudate, dar pot fi la fel de debilitante ca aceste fobii care sunt mult mai frecvente. Agorafobia adesea coexista cu tulburare de panica.

Cauze si factori de risc

Fobiile sunt in mare masura subraportate, probabil ca multi dintre cei ce sufera de fobii gasesc modalitati de a evita situatiile in care apare fobia. Cele mai multe fobii se dezvolta in copilarie, dar ele se pot, de asemenea, dezvolta la adulti.

Daca aveti o fobie, probabil va dati seama ca frica este nerezonabila, dar tot nu se pot controla sentimentele. Doar gandul la obiectul sau situatia de temut poate duce la ingrijorare. Iar la expunere, teroarea este automata si coplesitoare.

Diagnostic si Tratament

Scopul tratamentului este de a ajuta persoana sa functioneze in mod eficient. Optiunile de tratament includ: desensibilizarea sistematica, expunere gradata in viata reala, medicamente anti-anxietate si medicamente antidepresive. Terapia de grup poate fi, de asemenea, de ajutor.

...