Desprindere de placentă


Abdomen | Obstetrică și Ginecologie | Desprindere de placentă (Disease)


Desprinderea de placenta este o afectiune grava in care placenta se separa de peretele uterului inainte de nastere. Se poate separa partial sau complet.

In cazul in care se intampla acest lucru, bebelusul nu poate primi suficient oxigen si substante nutritive in uter. De asemenea, puteti avea sangerari grave. In mod normal, placenta creste pe partea de sus a uterului si ramane acolo pana cand copilul tau se naste.

In timpul ultimei etape a travaliului, placenta se separa de uter, si contractiile ajuta la impingerea in vagin (canalul nasterii).

Principalul simptom al desprinderii de placenta este sangerarea vaginala. De asemenea, puteti avea disconfort si sensibilitate sau cresterea dimensiunii burtii sau dureri de spate. Uneori, aceste simptome se pot intampla fara sangerari vaginale, deoarece sangele este prins in spatele placentei.

Cauze si factori de risc

Cauza specifica a desprinderii de placenta este adesea necunoscuta. Cauzele posibile includ traumatisme sau ranire a abdomenului - de la un accident auto sau cazatura, de exemplu - sau pierderea rapida a lichidului care inconjoara copilul in uter (lichidul amniotic).

Diagnostic si Tratament

Desprinderea de placenta poate fi diagnosticata cu adevarat numai dupa nastere, atunci cand placenta poate fi examinata. Exista cateva metode care sunt folosite pentru a incerca sa se faca acest diagnostic in timpul sarcinii, astfel incat un tratament adecvat poate fi aplicat. In caz de o separare totala sau completa, nasterea este de multe ori cea mai sigura cale de actiune. Daca fatul este stabila, nasterea vaginala poate fi o optiune. In cazul in care fatul este in pericol sau mama se confrunta cu sangerare severa, o operatia de cezariana ar fi necesara.

Din pacate, nu exista nici un tratament care poate opri placenta se desprinda si nu exista nici o cale sa fie reatasata.

...