Ciumă


General sau altele | Medicină generală | Ciumă (Disease)


Ciuma este o boala infectioasa mortala care este cauzata de enterobacteria Yersinia pestis, numita dupa bacteriologul franco-elvetian Alexandre Yersin. Realizate primar de catre rozatoare (mai ales sobolani) si raspandite la om prin intermediul puricilor, boala este notorie de-a lungul istoriei, avand in vedere amploarea fara rival a moartii si devastarea adusa.

Cauze si factori de risc

Ciuma este o boala bacteriana, cauzata de Yersinia pestis, care afecteaza in primul rand rozatoarele salbatice. Se raspandeste de la o specie de rozatoare la alta prin intermediul puricilor. Oamenii muscati de un purice infectat dezvolta, de obicei, o forma bubonica de ciuma, care se caracterizeaza printr-o umflare a ganglionilor limfatici. In cazul in care bacteriile ajung in plamani, pacientul dezvolta pneumonie (ciuma pneumonica), care este apoi transmisibila de la o persoana la alta prin picaturile raspandite prin tusea infectata. Simptomele initiale ale ciumei bubonice apar la 7-10 zile dupa infectare.

Diagnostic si Tratament

Testarea de laborator este necesara, in scopul diagnosticarii si confirmarii ciumei. In mod ideal, confirmarea este prin identificarea Y. pestis dintr-o proba de cultura. Confirmarea infectiei se poate face prin examinarea serului luate in timpul stadiilor timpurii si tardive ale infectiei.

Diagnosticata precoce, ciuma bubonica poate fi tratata cu succes cu antibiotice. Ciuma pneunotica, pe de alta parte, este una din bolile unfectioase cele mai mortale; pacientii pot muri la 24 de ore dupa infectare. Rata mortalitatii depinde de cat de repede se incepe tratamentul, dar este intotdeauna foarte mare.

...