Fasceită plantară


Laba piciorului | Podiatrie - Medicină Podiatrică | Fasceită plantară (Disease)


Fasceita plantara este o conditie comuna, dureroasa de picior. Pacientii, si, uneori, medicii de multe ori confunda termenii fasceita plantara si pintenii calcaneeni. Fascia plantara este o banda de tesut (ligament) ce uneste calcaiul cu degetele si formeaza arcul piciorului. In cazul in care fascia este in tensiune, ea poate prezenta mici rupturi.

Fasceita plantara este diagnosticata cu simptomele clasice ale durerii bine localizate in zona calcaiului in partea de jos a piciorului. Adesea durerea de la fasceita plantara este mai severa,dimineata, la prima ridicare in picioare. Durerea de multe ori dispare destul de repede, dar apoi revine dupa statul prelungit in picioare sau mersul pe jos.

Cauze si factori de risc

Fasceita plantara este de obicei considerat ca fiind cauzata de un pinten calcaneean, cu toate acestea, cercetarile au constatat ca nu este acesta motivul.

Fasciita plantara de cele mai multe ori afecteaza barbatii activi cu varsta cuprinsa intre 40 – 70 ani. Este una dintre cele mai frecvente plangeri ortopedice referitoare la picior.

Fasceita plantara este, uneori, dar nu intotdeauna, asociata cu o crestere rapida in greutate. Fasceita plantara este, de asemenea, uneori, observata la sportivii amatori, in special alergatori. In aceste sportivi, se crede ca natura repetitiva a sportului provoaca daune tesutului fibros care formeaza bolta piciorului.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul conservator este de obicei de succes, dar poate necesita 6-18 luni. Tratamentul initial consta in: medicamente anti-inflamatorii nonsteroidale, acetaminofen (paracetamol), exercitii de stretching , atele de noapte, insertii de pantofi. In cazul in care aceste modalitati nu functioneaza, o injectie cu steroizi, si / sau interventia chirurgicala pot fi recomandate.

...