Efuziune pleurală


Piept | Pneumologie | Efuziune pleurală (Disease)


O efuziune pleurala este o colectie anormala de lichid in spatiul pleural care rezulta din productia de lichid in exces sau de absorbtie scazuta. Acesta este cea mai frecventa manifestare a bolii pleurale, cu etiologii, de la tulburari cardiopulmonare la boli inflamatorii simptomatice sau maligne ce necesita evaluare si tratamentul de urgenta.

Exista doua tipuri de revarsat pleural: transudat si exudat. Acesta este un punct foarte important, deoarece cele doua tipuri de lichid sunt foarte diferite, si tipul prezent indica la ce fel de boala este probabil sa fi produs de efuziunea. De asemenea, poate sugera cea mai buna abordare pentru tratament.

Simptomul cheie al unei colectii pleurale este dificultatea de respiratie. Lichidul de umplere spatiul pleural face greu pentru plamani sa se extinda pe deplin, determinand pacientul sa respire mai des, pentru a obtine suficient oxigen. Cand pleura parietala este iritata, pacientul poate avea dureri usoare, care trec repede sau, uneori, un tip de durere ascutita, junghi pleuritic. Unii pacienti vor avea o tuse uscata.

Cauze si factori de ISK

Efuziunea pleurala apare atunci cand prea mult lichid colecteaza in spatiul pleural (spatiul dintre cele doua straturi ale pleurei). Acesta este cunoscut sub numele de apa la plamani. Aceasta este caracterizata prin dificultati de respiratie, durere toracica, disconfort gastric (dispepsie), si tuse. Efuziunea pleurala in sine nu este o boala, mai mult un rezultat al multor boli diferite. Din acest motiv, nu exista nici un pacient tipic in termeni de varsta, sex, sau alte caracteristici. In schimb, oricine dezvolta una dintre conditiile care pot produce o efuziune pot fi afectati.

Diagnostic si Tratament

Prima cauza a acumularii de lichid trebuie sa fie tratata. Lichidul va fi eliminat, de obicei, cu un ac sau un cateter. In functie de cauza, optiunile de tratament includ: chimioterapie, radioterapie, sau insuflarea de medicamente in cadrul pieptului, care previne re-acumularea de lichid, dupa drenaj.

...