Pneumotorax (pulmonar restrânsa)


Piept | Pneumologie | Pneumotorax (pulmonar restrânsa) (Disease)


Descriere

Plamanii sunt captusite cu un strat dublu de membrana (pleura), cea din interior care acopera suprafata pulmonar si cel exterior care acopera interiorul peretelui toracic, separându-le de la peretele toracic. În cazul în care aerul devine între aceste doua straturi, în ceea ce este cunoscut sub numele de spatiul pleural, se numeste un pneumotorax. Odata ce aerul este aspirat în acest spatiu, nu poate scapa pur si aer comprima pulmonar si interfereaza cu mecanica de respiratie. Acest lucru face colaps pulmonar, cauzând dureri în piept si de a face respiratie dificila. De asemenea, aceasta acumulare de aer pune presiune pe pulmonare, astfel ca nu se poate extinde la fel de mult ca de obicei, atunci când ia o respiratie.

Simptomele includ: dureri în piept si senzatie de constrictie, dificultati de respiratie si tuse uscata. Severitatea simptomelor depinde de cat de mult aer ajunge în spatiu. Într-un anumit tip, numit pneumotorax tensiune, care reprezinta o urgenta medicala, aerul ajunge în spatiu, dar nu pot scapa deloc, si cu fiecare respiratie mai mult aer este tras În aceste conditii, dureri în piept si dificultati de respiratie sunt severe si poate agrava rapid continutul pulmonare si piept sunt comprimate. Sangele este împiedicat sa se reîntoarca de la plamani la inima din cauza de înalta presiune cauzate de aerul prins. Acest lucru duce la scaderea tensiunii arteriale si plamânii prabusit.

Cauze si factori de risc

Pneumotoraxul poate fi cauzata de un traumatism toracic, care stau la baza boli pulmonare sau blistere rupt de aer (blebs). Pneumotoraxul poate aparea, de asemenea, pentru nici un motiv evident. Orice prejudiciu greu de cap sau penetrante la piept poate provoca colapsul pulmonar. Unele leziuni pot întâmpla în timpul agresiunilor fizice sau accidente de masina, in timp ce altele pot aparea accidental în timpul anumitor proceduri medicale.

Diagnostic si Tratament

Pneumotoraxul este, în general diagnosticat folosind un piept X-ray. În unele cazuri, tomografie computerizata (CT) poate fi necesara pentru a oferi imagini mai detaliate. Scanere CT combina imagini de raze X luate din mai multe directii diferite pentru a produce transversale punctele de vedere ale structurilor interne.

Un pneumotorax minor poate solicita observarea de catre medic. Uneori, oxigenul poate fi administrat. Cazurile mai grave sunt tratate prin introducerea unui ac sau a unui tub toracic în cavitatea toracica. Ambele aceste proceduri elibera presiunea asupra plamânilor si lasati-o sa re-extinde. Chirurgia poate fi necesara în cazul în care tratamentul initial nu functioneaza sau daca se întoarce pneumotorax.

...