Otrăvire cu lichid de parbriz (metanol)


General sau altele | Medicină de urgență | Otrăvire cu lichid de parbriz (metanol) (Disease)


Descriere:

Lichidul de parbriz este un lichid viu colorat,care are in compozita sa metanol, un alcool toxic. Copii mici pot confunda lichid de parbriz cu suc, lucru care poate duce la intoxicatii accidentale. Chiar si în cantitati mici poate provoca pagube semnificative. Simptomele si semnele sunt: dureri abdominale, orbire, cianoza (buze si unghii), vedere încetosata, tahipnee, respira?ie superficiala, apnee, coma, confuzie, ameteala, hipotensiune arteriala, oboseala, dureri de cap, crampe musculare, greata , convulsii, varsaturi, slabiciune.

Cauze si factori de risc

Metanol, principalul ingredient în lichidul de parbriz, este extrem de otravitoar. Doar 2 linguri pot fii mortale pentru un copil. Doze cuprinse intre 60- 230 ml pot fi mortale pentru un adult. Orbirea este comuna si, adesea permanenta, în ciuda îngrijirii medicale.

Rezultatul final depinde de cantitatea de otrava ingerata si de promptitudinea cu care tratamentul a fost aplicat. Cu toate ca lichidele de parbriz sunt o forma diluata de metanol, ele pot fi periculoase daca sunt înghitite.

Diagnostic ?i Tratament

Tratamentul intoxicatiei metanol este destul de intensiv. Multi pacienti beneficiaza de intubare nazo gastrica cuplata cu carbune activ, care ajuta la evacuarea stomacului. Pacientii sunt tinuti sub observatie pentru scaderi bruste ale tensiunii arteriale, convulsii, sau oprirea respiratiei. Destul de frecvent,pacientii au nevoie de dializa si celor mai multi le este administrat, de asemenea, un antidot pentru metanol sub forma de etanol. Pe masura ce simptomele apar, pot fi necesare si alte medicamente cum ar fi antionvulsivele. Multi pacienti au nevoie de respiratie asistata. ...