Astm


Piept | Pneumologie | Astm (Disease)


Astmul este o boala ceonica comuna inflamatorie a cailor respiratorii caracterizata prin simptome variabile si recurente, obstructia fluxului de aer reversibila si bronhospasm. Desi astmul poate începe la orice vârsta, cei mai multi adulti cu aceasta conditie, au dezvoltat-o ca si copii. Baietii mai mult decat fetele sunt afectati, dar, la adulti, astmul este mai frecvent la femei. Atacurile severe de astm pot pune viata în pericol în cazul în care nu sunt oferite tratamente medicale imediat.

Simptomele includ: tuse cu sau fara sputa (flegma) de productie; retractii intercostale; dificultati de respiratie, care se agraveaza cu exercitarea de activitate; wheezing, respiratie rapida, anxietate severa, din cauza respiratiei superficiale, transpiratie, dureri în piept, senzatie de constrictie în piept.

Cauze si factori de risc

Astmul este cauzat de inflamatia in caile respiratorii. La persoanele sensibile, simptomele de astm pot fi declansate de respiratie in alergie cauzatoare de substante numite alergeni sau factori declansatori. Declansatorii de astm includ: animale (parul de animale sau firele de par de animale); praf, modificari ale vremii, de cele mai multe ori vremea rece, produse chimice, în aer sau în produsele alimentare; exercitii fizice, mucegai, polen, infectii respiratorii, cum ar fi raceli; emotii puternica ca stresul; fumul de tutun. Aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Multe persoane cu astm au un istoric personal sau familial de alergii, cum ar fi rinita alergica sau eczeme. Cele mai multe persoane cu astm au atacuri separate prin perioade fara simptom. Unii oameni au dificultati de respiratie pe termen lung, cu episoade de dificultati de respiratie crescute. Fie respiratia ?uieratoare sau tusea pot fi un simptom principal.

Diagnostic si Tratament

Teste alergice pot fi de ajutor pentru a identifica alergenii la persoanele cu astm persistent. Alte teste: raze x, gaze arteriale, teste ale functiei pulmonare.

Scopul tratamentului este de a evita substantele care declanseaza simptomele dumneavoastra si controlul inflamariia cailor respiratorii.

...