Poliomielită (polio)


General sau altele | Neurologie | Poliomielită (polio) (Disease)


Descriere

Poliomielita (poliomielita) este o boala infectioasa virala extrem de, care afecteaza în special copiii mici. Virusul se transmite prin alimente contaminate si apa, precum si înmulteste în intestin, de unde se poate invada sistemul nervos.

Prevalenta la nivel mondial a acestei infectii a scazut în mod semnificativ de atunci, din cauza programelor de imunizare agresive. Eradicare a acestei boli în cursul deceniului actual este o prioritate de top pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Multi oameni infectati nu au simptome, dar nu elimina virusul in fecale lor, prin urmare, transmiterea infectiei la altii. Simptomele initiale de poliomielita includ febra, oboseala, dureri de cap, varsaturi, rigiditate in gat, si dureri la nivelul membrelor. Într-o mica proportie din cazuri, boala provoaca paralizia, care este adesea permanenta.

Cauze si factori de risc

Poliomielita este o infectie enterovirala care se poate manifesta în 4 forme diferite: infectie invizibile, boala abortiva, poliomielita, nonparalytic si boli paralitic. Înainte de secolul 19, au avut loc sporadic poliomielitic. In timpul secolelor 19 si 20, epidemie poliomielita a fost mai frecvent observata, atingând apogeul în mijlocul anilor 1950.

Diagnostic si Tratament

Poliomielita poate fi prevenita prin imunizare. Nu exista antivirale sunt eficiente impotriva virusuri polio. Tratamentul poliomielitei este în principal de sustinere. Analgezie este indicat în cazurile de dureri de cap sau mialgii. Ventilatie mecanica este adesea necesara la pacientii cu paralizie bulbara. Îngrijire traheostomie este adesea necesara la pacientii care au nevoie de sprijin pe termen lung ventilator.

...