Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)


Pelvis/Bazin | Obstetrică și Ginecologie | Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) (Disease)


Descriere

Definitia cea mai larga acceptata clinic a sindromului ovarului polichistic este asocierea cu hiperandrogenismul anovulatiei cronice la femeile fara boli specifice care stau la baza glandelor suprarenale sau hipofizare.

Hiperandrogenismul este caracterizat clinic prin hirsutism, acnee, si androgen-dependente Alopecia si biochimic prin concentratii crescute de androgeni, mai ales testosteron si androstendion. Obezitatea este comuna, dar nu universal.

De obicei, aceste caracteristici sunt asociate cu hipersecretie de hormon luteinizant si androgeni, dar cu concentratii serice normale sau scazute ale hormonului foliculo-stimulant.

Cauze si factori de risc

Simptomele de sindrom sunt cauzate de schimbari în nivelurile de hormon. Ar putea fi una sau mai multe cauze pentru modificarile de nivel hormonal.

Sindromul pare sa ruleze in familii, deci sansa de a avea aceasta este mai mare în cazul în care alte femei din familia ta au acest sindrom, perioade neregulate, sau diabet. Sindromul poate fi transmis de la fiecare parte a mamei sau tatalui.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul depinde de acest sindrom partial pe scena vietii femeii. Pentru femeile tinere care doresc controlul nasterilor, pilula anticonceptionala, în special a celor cu un nivel scazut androgen (hormon masculin-ca), reactiile adverse pot provoca perioade regulate si pentru a preveni riscul de cancer uterin.

O alta optiune este terapia intermitenta cu hormonul progesteron. Terapia progesteron va induce perioade menstruale si va reduce riscul de cancer uterin, dar nu va asigura o protectie contraceptiva.

Pentru cresterea parului in exces sau acnee, o pastila de apa (diuretic), numita spironolactona (Aldactone) poate fi prescrisa pentru a ajuta la inversarea acestor probleme. Utilizarea spironolactonei necesita o monitorizare ocazionala de teste de sânge, din cauza efectului potential al acesteia asupra nivelului de potasiu din sânge si functia renala.

Eflornitina (Vaniqa) este un medicament crema care poate fi folosit pentru a incetini cresterea parului facial la femei. Creme de electroliza si depilatoare sunt alte optiuni pentru controlarea cresterii parului in exces.

...