Hipotensiune posturală (ortostatică)


General sau altele | Medicină generală | Hipotensiune posturală (ortostatică) (Disease)


Hipotensiunea arteriala ortostatica este o forma de hipotensiune arteriala care se manifesta prin scaderea bruste a tensiunii la ridicarea in picioare sau intindere.

Cauze si factori de risc

Simptomul este cauzat de coborarea sangelui in extremitatile inferioare, in urma unei schimbari in pozitia corpului. Este destul de comuna si pot aparea pentru scurt timp la oricine, cu toate ca este deosebit de raspandita in randul persoanelor in varsta, precum si celor cu tensiune arteriala scazuta.

Atunci cand hipotensiune arteriala ortostatica este prezenta, urmatoarele simptome pot aparea dupa ridicarea brusca in picioare sau stretching: viziune denaturata, ameteli, euforie sau disforie, disociere corporala, greata, dureri de cap, vedere incetosata (sau estompata), amorteala generalizata sau a extremitatilor, lesin, dureri centrate in gat si umeri si, in cazuri rare, sincopa vasovagala, care este un tip specific de lesin. Ele sunt consecinte ale tensiunii arteriale insuficiente si perfuziei cerebrale.

Diagnostic si Tratament

Teste pentru a determina cauza tulburarii sunt realizate, inclusiv: teste de sange, teste de masa prelevate, si studii imagistice. Schimbari precum consumul de lichide si ridicatul incet in picioare sunt de asemenea importante. Medicamente includ: Fludrocortisone, Midodrine, piridostigmina, medicamente nonsteroidale anti-inflamatorii (ibuprofen, naproxen), medicamente pentru durere, cum ar fi acetaminofen, cofeina si epoetina.

...