Sarcină


Pelvis/Bazin | Ginecologie | Sarcină (Disease)


Descriere

Sarcina este fertilizarea si dezvoltarea unuia sau mai multor urmasi, cunoscut ca un embrion sau fat, in uterul unei femei. Într-o sarcina, pot exista sarcini multiple, ca si în cazul de gemeni sau tripleti.

Nasteres, de obicei, apare aproximativ la 38 saptamani dupa conceptie; la femeile care au un ciclu menstrual lungime de patru saptamâni, aceasta este de aproximativ 40 saptamâni de la începutul perioadei de ultima menstruatie (LNMP). Sarcina la om este cea mai studiata dintre toate sarcinile de mamifere.

Termenul de embrion este folosit pentru a descrie descendentii în formare în timpul primelor 8 saptamâni de conceptie, si, ulterior, termenul de fat este folosit de acum înainte pâna la nastere. 40% din sarcini in Statele Unite si Marea Britanie sunt neplanificate.

Simptomele sarcinii includ sensibilitatea sânului, greata, varsaturi, sau ambele, cresterea în greutate, marirea sanilor, sfarcurile umbra, , urinare mai frecventa decât de obicei etc.

Cauze si factori de risc

Sarcina apare atunci cand un ovul este fertilizat de un spermatozoid, creste in interiorul uterului femeii (uter), si se dezvolta într-un copil. La om, acest proces dureaza aproximativ 264 de zile, dar medicul obstetrician va începe de la ultima menstruatie sau 280 zile (40 saptamani).

Sarcina apare cu fertilizarea oului unei femei de sperma unui barbat. Medicamente pentru fertilitate pot imbunatati sansele unei femei de a atinge sarcinii.

Tratament

Sarcina normala nu este o boala si nu are nevoie de alt tratament decât standard, de ingrijire prenatala. Dupa vizita initiala, în primele sase luni de sarcina, ar trebui sa vedeti medicul dumneavoastra o data pe luna. Vizitele trebuie sa se programeze la fiecare doua saptamâni în cursul lunii a saptea si opt si saptamânal în luna a noua. Daca sarcina unei femei este dificila sau complicata, tratamentul ei poate varia de la o simpla odihna la amniocenteza, care este îndepartarea, pentru testare, de o cantitate mica de lichid amniotic din sacul amniotic din jurul fetusului. Monitorizarea fetala cu o masina, o evaluare fizica de ultrasunete, sau un sejur în spital pentru testarea sau medicamente pot fi, de asemenea, o parte din tratament.

Vaccinurile antigripale sunt recomandate pentru femeile care sunt gravide.

...