Astrocitom (tumoră creier)


Cap | Oncologie | Astrocitom (tumoră creier) (Disease)


Astrocitomul este o tumora care incepe in creier sau maduva spinarii, ca si celule mici în forma de stea numite astrocite. Localizarea tumorii depinde de vârsta persoanei. La adulti, de cele mai multe ori astrocitoame apar în telencefal, în timp ce la copii, acestea pot aparea în trunchiul cerebral, creier si cerebel.

Astrocitoame sunt cel mai frecvent tip de gliom, o tumoare care rezulta din celule gliale (de sustinere) în celulele sistemului nervos. Tipul cel mai sever si comune este numit glioblastomul multiform.

Cele mai frecvente simptome ale unei astrocitom includ: dureri de cap si simptome care pot însoti dureri de cap (greata, varsaturi). Simptome suplimentare ale unui astrocitom pot include: simtul mirosului alterat, afazie, ataxie, modificarea vederii, confuzie, ameteala, pierderea auzului, pierderea memoriei, senzatie de amorteala într-un brat sau picior. Simptome mai putin comune ale unui astrocitom sunt: pierderea constientei, convulsii, modificari de personalitate (depresie) si comportament neobisnuit.

Cauze si factori de risc

Factorii de risc pentru astrocitom includ: expunerea la radiatii - unii oameni expusi la doze mari de radiatii par sa aiba un risc crescut de cancer la creier, expunerea la anumite substante chimice (rafinarea petrolului, fabricarea articolelor din cauciuc) si neurofibromatoza.

Diagnostic si Tratament

O tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMn), pot fi necesare pentru a caracteriza gradul acestor tumori (dimensiune, localizare, consistenta).

Tratamentul unui astrocitom depinde de tipul, marimea si localizarea cancerului. Masurile de tratament includ, de obicei, o combinatie de chirurgie, medicamente cu corticosteroizi, anticonvulsivante, chimioterapie, si radioterapie.

...