Tulburare afectivă primară (depresie)


General sau altele | Psihiatrie | Tulburare afectivă primară (depresie) (Disease)


descriere

Tulburarea afectiva primara (depresia) este o stare de spirit scazuta si aversiunea fata de activitatile care pot afecta gândurile unei persoane, comportamentul, sentimentele si bunastarea fizica. Persoanele depresive pot simti trist, anxietate, gol fara speranta, îngrijorare, neajutorare, lipsa de valoare, vinovatie, iritabilitate sau nelinistite.

Ei pot pierde interesul in activitati ce odata ce au fost placute, pierderea poftei de mâncare sau de experienta supra alimentare, au probleme de concentrare, amintindu-si detalii sau luarea deciziilor; si pot contempla si tentative de suicid. Insomnia, somnul excesiv, oboseala, pierderea de energie, dureri sau probleme digestive, care sunt rezistente la tratament pot fi prezente.

Cauze si factori de risc

Starea depresiva nu este neaparat o tulburare psihiatrica. Este o reactie normala la anumite evenimente de viata, un simptom al unor afectiuni medicale, precum si un efect secundar al unor tratamente medicale. Starea depresiva este, de asemenea, o caracteristica primara sau asociat al anumitor sindroame psihiatrice, cum ar fi depresia clinica.

Diagnostic si Tratament

Antidepresive si psihoterapie sunt pilonii de tratament. Spitalizari psihiatrice pot fi necesare pentru simptome severe si pentru cei cu gânduri de sinucidere. Pentru pacientii care nu raspund la medicamente si tratament psihoterapie electrosocuri (ECT) poate fi o optiune. ...