Dismenoree primară (menstruaţie dureroasă)


Pelvis/Bazin | Ginecologie | Dismenoree primară (menstruaţie dureroasă) (Disease)


Dismenoreea primara reprezinta crampe menstruale dureroase, fara nici o patologie evidenta sa le contabilizeze, si are loc in pana la 50% din femei si cauzeaza degradarea semnificativa a calitatii vietii si a absenteismului.

Cauze si factori de risc

Intelegerea actuala implica o cantitate excesiva sau dezechilibrata a prostanoidelor si, eventual, eicosanoidselor eliberate din endometru in timpul menstruatiei. Uterul este indus sa se contracte frecvent si aritmic, cu presiune activa crescuta.

Diagnostic si Tratament

Hipercontractilitatea uterina, reduce fluxul de sange uterin, si creste hipersensibilitatea nervilor periferici ce induc durerea. Diagnosticul se bazeaza pe un istoric corect, cu rezultatele negative de evaluare pelvine.

Pentru tratamentul de dismenoree primara, cei mai multi medicii prescriu medicamente antiprostaglandinice sau medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, ketoprofenul, sau naproxen. Aceste medicamente inhiba sinteza de prostaglandine, reduce contractiile uterului de a reduce fluxul menstrual. Aceste medicamente trebuie incepute la debutul sangerarii, pentru a evita utilizarea accidentala in timpul sarcinii timpurii si luate pentru 2-3 zile.

Contraceptivele orale sunt o alta alternativa. Prin oprirea ovulatiei si scaderea nivelului de prostaglandina, acestea pot elimina crampele.

Tratamentul dismenoreei secundare depinde de cauza. Endometrioza este cea mai frecventa cauza de dismenoree secundara. In functie de stadiul bolii si de varsta femeii si dorinta de a avea copii, metodele de tratament variaza de la terapia cu medicamente conservatoare (androgeni, progestinici, contraceptivele orale) la proceduri chirurgicale.

Daca problema este adenomioza, o histerectomie, ar putea fi necesara. Boala inflamatorie pelvina poate fi tratata cu antibiotice. Fibromul uterin, tumori fibroide si tumori pelvine sunt adesea tratate chirurgical. Ingustarea de col uterin poate fi corectata cu interventii chirurgicale, de asemenea.

...