Insomnie primară (dificultate de a dormi)


General sau altele | Medicină generală | Insomnie primară (dificultate de a dormi) (Disease)


Insomnia primara reprezinta tulburari de somn. In timp ce termenul este uneori utilizat in literatura de specialitate pentru a descrie o tulburare de somn s-a demonstrat printr-un somn deranjat polisomnopraphic, insomnia este adesea definita ca un raspuns pozitiv la oricare dintre cele doua elemente, dificultatea de a dormi sau dificultatea de sedere adormit.

Astfel, insomnia este cel mai adesea considerata atat ca un semn si un simptom care poate mai multe, probleme medicale si tulburari psihice, caracterizate prin dificultati de adormire persistenta si / sau de a dormi sau somn de slaba calitate. Insomnia este de obicei urmata de insuficienta functionala in timp ce persoana este treaza.

Cauze si factori de risc

O definitie a insomniei este dificultatea de initiere si / sau mentinere a somnului, sau somn neodihnitor, asociate cu deficiente de functionare in timpul zilei sau suferinta marcata de mai mult de 1 luna. Insomnia poate aparea la orice varsta, dar este deosebit de comuna la varstnici. Insomnia primara este o tulburare de somn atribuita unei cauze medicale, psihice, sau de mediu.

Diagnostic si Tratament

Schimbarile de comportament pot atenua tulburarea, inclusiv: (1) evitarea cofeinei, alcoolului, nicotinei inainte de culcare, (2) sa nu se doarma in timpul zilei, (3) mancarea de mese regulate si evitarea meselor mari in apropiere de culcare, (4) exercitii fixice la inceputul zile, (5), sa nu se stea in pat, daca somnul nu apare in 10 minute (6), ora fixa de culcare, (7) un mediu de dormit confortabil si linistit, si (8) utilizarea patului doar pentru somn. Medicamente (zolipidem, zaleplon, Eszopiclone) pot fi prescrise pentru insomnie persistenta.

...