Colangită sclerozantă primitivă (CSP)


Abdomen | Gastroenterologie | Colangită sclerozantă primitivă (CSP) (Disease)


Descriere

Primar colangita sclerozanta (PSC) este o boala cronica hepatica cauzata de inflamarea progresiva si cicatrizarea ductelor biliare ale ficatului. Inflamatie impiedica fluxul de bila la intestin, ceea ce poate duce în final la ciroza hepatica, insuficienta hepatica si cancer hepatic.

Daune inflamatie biliari conducte atât în interiorul cât si în afara ficatului. Cicatrici care rezulta din canalelor biliare blocuri fluxul de bila, cauzând colestaza. Bila staza si de back-presiune induce proliferarea celulelor epiteliale si distrugerea focal al parenchimului hepatic, formând lacuri biliare.

Cauze si factori de risc

Obstructie cronica biliara provoaca fibroza tractul portal si insuficienta cirrhosisliver în cele din urma biliara si insuficienta hepatica. Cauza principala a inflamatiei este considerat a fi autoimunitate si mai mult de 80% dintre cei cu PSC au colita ulcerativa.

Diagnostic si Tratament

Teste pentru a determina diagnosticul si gradul de bolii includ: ERCP (colangiopancreatografia endoscopica retrograda), PTC (percutanate cholangiogram transhepatic), biopsie hepatica, si / sau MRCP (abdominale RMN).

Dilatare balon endoscopic si stentare a stricturilor pot ameliora simptomele. Antibioticele sunt prescrise pentru co-existente infectii. Tratamentul definitiv este de transplant de ficat.

...