Angină Prinzmetal (vasospastică)


Piept | Cardiologie | Angină Prinzmetal (vasospastică) (Disease)


Angina prinzmetal (spasmul arterei inimii) este o forma de durere în piept, presiune, sau senzatie de constrictie (angina pectorala), cauzata de spasme în arterele care furnizeaza sânge la inima. Este o forma de angina instabila, ceea ce înseamna ca are loc în repaus, adesea fara un model previzibil. Acest lucru este în contrast cu angina pectorala stabila, in care apare durere în piept într-un model previzibil în timpul efortului.

Cauze si factori de risc

Episoade de durere toracica cauzate de angina prinzmetal apar de obicei în grupuri, cu perioade de episoade frecvente de durata pentru câteva luni, urmata de cateva saptamani sau luni, cu episoade fara dureri în piept. Angina prinzmetal poate sa aiba o declansare neidentificabila, sau poate fi adusa de hiperventilatie, expunerea la frig sau stres emotional extrem.

Diagnostic si Tratament

Angina pectorala prinzmetal noua sau agravata necesita tratament de urgenta. Tratamentul pentru angina prinzmetal include medicamente pentru a reduce spasmul in artere. La cei care au boala coronariana, tratamentul suplimentar pentru angina prinzmetal poate include angioplastie sau by-pass coronarian, interventii chirurgicale pe artera.

...