Cancer de prostată


Pelvis/Bazin | Oncologie | Cancer de prostată (Disease)


Cancerul de prostata este o forma de cancer care se dezvolta in prostata. Cele mai multe tipuri de cancer de prostata sunt in crestere lenta, cu toate acestea, exista cazuri de cancer de prostata agresive. Celulele canceroase pot metastaza (raspandi) de la prostata in alte parti ale corpului, in special oasele si ganglionii limfatici. Cancerul de prostata poate provoca dureri, dificultate la urinare, probleme in timpul actului sexual, sau disfunctie erectila. Alte simptome se pot dezvolta in timpul etapelor ulterioare ale bolii.

Cauze si factori de risc

Mai multi factori, printre care genetica si dieta, au fost implicate in dezvoltarea cancerului de prostata. Prezenta cancerului de prostata poate fi indicata de simptome, examen fizic, antigen specific prostatic (PSA), sau biopsie.

Diagnostic si Tratament

Testul PSA creste detectarea cancerului, dar nu scade mortalitatea. Mai mult decat atat, screening-ul de prostata este controversata in acest moment si poate duce la consecinte inutile, chiar daunatoare la unii pacienti.

Cu toate acestea, suspectarea de cancer de prostata este de obicei confirmata de o biopsie a prostatei si examinarea la microscop. Mai multe teste, cum ar fi tomografii osoase, pot fi efectuate pentru a determina daca cancerul de prostata s-a extins.

...