Prostatectomie (îndepartarea prostatei)


Pelvis/Bazin | Urologie | Prostatectomie (îndepartarea prostatei) (Disease)


Descriere

Prostata este un organ care se afla la baza sau la priza (gâtul) a vezicii urinare. Glanda înconjoara prima parte a uretrei. Uretra este pasajul prin care urina se scurge din vezica urinara pentru a iesi din penis. Una dintre functiile glandei prostatei este de a ajuta urinare de control prin apasarea direct împotriva parte a uretrei, care îl înconjoara. Functia principala a prostatei este de a produce o serie de substante care se gasesc în materialul seminal normale, cum ar fi minerale si zahar. Materialul seminal este lichid care transporta sperma pentru a ajuta cu reproducere. Un om poate gestiona destul de bine, cu toate acestea, fara a glandei prostata.

Cauze si factori de risc

Cauza cancerului de prostata este necunoscut, dar cancerul nu este considerat a fi legate de hiperplazie benigna de prostata (HBP). Factorii de risc pentru cancerul de prostata includ inaintarea in varsta, genetica, influente hormonale, si astfel de factori de mediu ca toxinele, produse chimice, precum si produse industriale. Sansele de a dezvolta cancer de prostata crestere odata cu vârsta. Astfel, cancerul de prostata sub 40 de ani este extrem de rar, în timp ce este comun la barbatii in varsta de 80 de ani.

Tratament

Prostatectomie (prostata operatie de extirpare) este o operatie radicala pentru a elimina glandei prostatei si o parte din tesutul din jurul ei. Aceasta se face pentru a elimina cancerul de prostata. Aceasta operatie poate fi efectuata prin interventie chirurgicala deschisa. Sau se poate face prin chirurgie laparoscopica, prin incizii mici.

Chirurgia laparoscopica poate fi facut de mâna. Dar unii medici acum face de catre director arme robotic care detin instrumentele chirurgicale. Aceasta se numeste robot-asistata prostatectomiei. Alti medici prefera chirurgia deschisa, în care chirurgul face o incizie pentru a ajunge la prostata. În functie de caz, incizia se face fie în burta jos sau în perineu între anus si scrot.

In chirurgia deschisa, chirurgul face o incizie pentru a ajunge la prostata. În functie de caz, incizia se face fie în burta jos sau în perineu între anus si scrot. Atunci când incizie se face in burta jos, se numeste abordarea retropubic. În aceasta procedura, chirurgul poate elimina, de asemenea, ganglionilor limfatici, în zona, astfel încât acestea sa poata fi testate pentru cancer.

Atunci când incizie se face în perineu, se numeste abordare de perineu. Timpul de recuperare dupa aceasta interventie chirurgicala poate fi mai scurta decât cu abordarea retropubic. Daca chirurgul vrea sa elimine ganglionilor limfatici pentru testarea, el sau ea trebuie sa faca o incizie separata. În cazul în care ganglionii limfatici sunt considerate a fi liber de cancer bazate pe gradul de cancer si rezultatele testului PSA, chirurgul nu poate scoate ganglionii limfatici.

...