Psoriazis


Piele | Dermatologie | Psoriazis (Disease)


Descriere

Psoriazisul este o boala autoimuna care apare pe piele. Aceasta se produce atunci cand sistemul imunitar greselile celulele pielii ca un agent patogen, si trimite semnale gresite, care a accelera ciclul de crestere a celulelor pielii. Exista cinci tipuri de psoriazis: placa, gutat, pustuloase inversa, si eritrodermic. Cea mai comuna forma, psoriazis în placi, este frecvent vazut ca nuante rosu si alb de patch-uri solzoase care apar pe primul strat de sus a epidermei. Unii pacienti, desi, nu au simptome dermatologice.

În psoriazis în placi, pielea se acumuleaza rapid la aceste site-uri, ceea ce îi confera un aspect alb-argintiu. Placi apar frecvent pe piele de coate si genunchi, dar poate afecta orice zona, inclusiv scalpul, palmele mâinilor si talpilor, si organele genitale. Spre deosebire de eczeme, psoriazis este mult mai susceptibile de a fi gasite pe partea exterioara a articulatiei.

Cauze si factori de risc

Cauza psoriazisului nu este pe deplin inteles, dar se crede ca au o componenta genetica si modificarile locale psoriazice poate fi declansat de o leziune a pielii cunoscut sub numele de fenomenul Koebner. Diversi factori de mediu au fost sugerat ca agravante pentru psoriazis, inclusiv stresul, retragerea corticosteroide sistemice, precum si a altor factori de mediu, dar putini au demonstrat semnificatie statistica.

Diagnostic si Tratament

Exista mai multe tratamente disponibile, dar din cauza naturii sale recurente cronice, psoriazisul este o provocare pentru a trata. Retragerea de corticosteroizi (crema cu steroizi) pot agrava starea din cauza efectul de bumerang al corticosteroizi.

...