Artrită psoriazică


General sau altele | Reumatologie | Artrită psoriazică (Disease)


Artrita psoriazica este un tip de artrita inflamatorie, care se dezvolta la pana la 30 la suta din persoanele care au psoriazis cronic. Artrita psoriazica este declarat a fi o spondiloartropatia seronegativa si, prin urmare, apare mai frecvent la pacientii cu tipul de tesut HLA-B27.

Simptomele comune ale artritei psoriazice includ: durere, umflare, rigiditate sau în una sau mai multe articulatii, articulatii care sunt de culoare rosie sau calde la atingere, umflarea degetelor de la mâini sau picioare, cunoscut sub numele de dactilitis, dureri în si în jurul picioarelor si , în special gleznelor - tendinita la tendonul lui Ahile sau Fasciita plantara în talpa piciorului, modificari ale unghiilor, cum ar fi adâncituri sau separarea de patul unghial, dureri în zona sacre (partea inferioara a spatelui, mai sus coccis).

Împreuna cu durerea si inflamatia de mai sus mentionat, apare epuizarea extrema, care nu dispare cu odihna adecvata. Epuizarea dureaza zile sau saptamani, fara reducere. Artrita psoriazica poate ramâne usoara, sau poate progresa la boali mai distructive. Perioadele de boala activa, sau rachete de semnalizare, de obicei, vor alterna cu perioade de remisiune.

Cauze si factori de risc

Artrita psoriazica apare atunci cand sistemul imunitar al organismului incepe sa atace celulele sanatoase si tesuturi. Raspunsul imun anormal cauzeaza inflamatie la nivelul articulatiilor, precum si supraproductie de celule ale pielii. Nu este in totalitate clar de ce sistemul imunitar ataca tesut sanatos, dar se pare ca atat factori genetici si de mediu joaca un rol.

Multe persoane cu artrita psoriazica au un istoric familial de psoriazis, sau artrita psoriazica. Cercetatorii au descoperit anumiti markeri genetici care par a fi asociati cu artrita psoriazica. Traume fizice sau ceva în mediu - cum ar fi o infectie virala sau bacteriana - pot declansa artrita psoriazica la persoanele cu o tendinta mostenita.

Diagnostic si Tratament

Nici un singur test nu poate confirma diagnosticul de artrita psoriazica. Dar unele tipuri de teste pot exclude alte cauze ale durerii articulare, cum ar fi artrita reumatoida sau guta. Nu exista nici un tratament pentru artrita psoriazica, astfel incat tratamentul se concentreaza pe controlul inflamatiei în articulatiile afectate pentru a preveni dureri articulare si handicap.

...