Hipertensiune pulmonară


Piept | Pneumologie | Hipertensiune pulmonară (Disease)


Hipertensiunea pulmonara (PH) este o crestere a tensiunii arteriale, in artera pulmonara, vena pulmonara, sau capilare pulmonare, impreuna cunoscute sub numele de vascularizatia pulmonar, ceea ce duce la dificultati de respiratie, ameteli, lesin, si alte simptome, care sunt toate exacerbate de efort.

Cauze si factori de risc

Atunci cand o cauza principala a tensiunii arteriale crescuta in plamani, nu poate fi gasita, boala se numeste hipertensiune arteriala pulmonara idiopatica (IPH).

Unele persoane cu IPH pot avea o gena care este un factor de risc pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale pulmonare. Dar, in cele mai multe persoane cu hipertensiune pulmonara idiopatica, nu exista nici o cauza recunoscuta.

Hipertensiunea arteriala pulmonara, care este cauzata de o alta problema medicala se numeste hipertensiune pulmonara secundara. Acest tip de hipertensiune arteriala pulmonara este mai frecvent decat este hipertensiunea pulmonara idiopatica. Cauzele de hipertensiune pulmonara secundara includ:

Sindromul Eisenmenger, un tip de defect cardiac congenital, ce provoaca hipertensiune pulmonara. Acesta este cel mai frecvent cauzat de o gaura mare in inima intre cele doua camere ale inimii inferioare (ventriculi), numit un defect septal ventricular (DSV). Aceasta gaura in inima determina ca sangele sa circule anormal in inima. Sangele oxigenat se amesteca cu sangele sarac in oxigen. Sange, revine apoi la plamani, in loc de a merge la restul corpului, creste presiunea in arterele pulmonare si provoaca hipertensiune arteriala pulmonara.

Diagnostic si Tratament

Hipertensiunea pulmonara poate fi o boala severa, cu o toleranta de exercitiu fizic scazuta semnificativ si insuficienta cardiaca. Deoarece hipertensiunea pulmonara poate fi de cinci tipuri principale, o serie de teste trebuie sa fie efectuate pentru a distinge hipertensiunea arteriala pulmonara venoasa, hipoxica, tromboembolica, sau soiuri diverse.

Un examen fizic este efectuat pentru a cauta semne tipice de hipertensiune pulmonara. Acestea includ sunetele alterate cardiace.

Alte semne includ o presiune ridicata in vena jugulara, edem periferic (umflarea gleznelor si picioarelor), ascita (umflarea abdomenului ca urmare a acumularii de lichid), reflux hepatojugular.

Tratament pentru hipertensiune pulmonara depinde de cauza.

...