Febra Q


General sau altele | Medicină generală | Febra Q (Disease)


Febra Q este o boala cauzata de o infectie cu Coxiella burnetii, o bacterie care afecteaza oamenii si alte animale. Aceste organisme sunt mai putin frecvente, dar pot fi gasite la bovine, ovine, caprine si alte mamifere domestice, inclusiv pisici si caini.

Aproximativ jumatate din persoanele infectate nu prezinta nici un simptom. In timpul cursului, boala poate progresa la o pneumonie atipica, care poate duce la un sindrom ce pune in pericol viata detresa respiratorie acuta (DRA), prin care astfel de simptome apar de obicei in primele patru pana la cinci zile de infectie.

Cauze si factori de risc

Infectia rezulta de la inhalarea unei variante de celule mici ca si sporii , si de la contactul cu lapte, urina, fecale, mucus vaginal, sau material seminal de la animale infectate. Perioada de incubatie este 9-40 zile.

O persoana poate fi infectata cu o singura bacterie. Bacteria este un agent patogen intracelular obligat. Perioada de incubatie este, de obicei, doua-trei saptamani. Manifestarea cea mai comuna este reprezentata de simptome usoare asemanatoare gripei, cu debut brusc de febra, stare generala de rau, transpiratie abundenta, dureri de cap severe, mialgie (dureri musculare), dureri articulare, pierderea poftei de mancare, probleme respiratorii superioare, tuse uscata, dureri de pleuritice, frisoane, stare de confuzie si simptome gastro-intestinale, cum ar fi greata, varsaturi si diaree. Febra dureaza aproximativ 7 pana la 14 zile.

Diagnostic si Tratament

Furnizorul va face teste de sange pentru a evalua numarul de trombocite al pacientului. Diagnosticul este confirmat prin identificarea anticorpilor in sange impotriva bacteriilor Coxiella burnetii, care provoaca boala. O ecocardiografie poate fi efectuata pentru a cauta leziunile de pe inima.

Febra Q acuta este tratata cu antibiotice (doxiciclina), si durata tratamentului este de obicei de 2-3 saptamani. La unele persoane un al doilea ciclu de antibiotice este necesar. Febra Q cronica necesita antibiotice multiple si durata tratamentului este de obicei 18 luni sau mai mult. In cazul in care valvele inimii sunt infectate interventie chirurgicala poate fi necesara sa se faca pentru a elimina daunele tesutului infectat sau repara inima sau aorta.

...