Fractură de cap radial (fractura cotului)


Braț | Ortopedie | Fractură de cap radial (fractura cotului) (Disease)


Fractura capului radial este cel mai frecvent os rupt al cotului observat la adulti. Acest tip de prejudiciu este cel mai frecvent cauzat de o cadere pe o mana intinsa. Fracturile capului radial provoca dureri si umflaturi in jurul cotului.

Simptomele includ: dureri pe partea exterioara a cotului, umflarea articulatiei cotului, dificultate la indoire sau indreptarea cotului insotita de durere, incapacitatea sau dificultatea in rotirea antebratului (palma in sus sau in palma in jos si invers).

Fracturi capului radial sunt clasificate in functie de gradul de deplasare (miscare de la pozitia normala) si deci sunt: tipul 1, 2 si 3.

Cauze si factori de risc

Fracturile apar la aproximativ 20 % din toate leziunile acute la cot. Ele sunt mai frecvente la femei decat la barbati si apar cel mai frecvent intre 30 si 40 de ani.

Aproximativ 10 % din toate luxatiile la cot implica o fractura a capului radial. Pe masura ce osul bratului (humerus) si returul ulnei se aliniaza la pozitia lor normala, o bucata de os a capului radial ar putea fi cioplita.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul fracturilor capului radial depinde de aspectul fracturii pe filmul razei X. Fracturi care nu sunt grav stramutate pot fi gestionate de catre atele la cot pentru o perioada scurta de timp.

Fracturile mai semnificative pot necesita interventie chirurgicala pentru stabilizarea fracturii, sau, eventual, o excizie a capului radial.

...