Artrită reactivă


General sau altele | Reumatologie | Artrită reactivă (Disease)


Artrita reactiva (sindromul Reiter sau artrita Reiter), este clasificata ca o conditie autoimuna, care se dezvolta ca raspuns la o infectie într-o alta parte a corpului.

Sindromul Reiter are simptome similare cu diverse alte conditii colectiv cunoscut sub numele de artrita. Pe masura ce pacientul prezinta simptome de mai multe ori, infectia declansata a fost vindecata sau este in remisie, în cazurile cronice, facând astfel determinarea cauzei initiale dificila.

Triada de simptome: o artrita inflamatorie a articula?iilor mari, de obicei genunchi si spate (ca urmare a implicarii articulatiilor sacroiliace), inflamatie a ochilor în forma de conjunctivita sau uveita, uretrite si cervicite la barbati sau la femei. Pacientii pot prezenta, de asemenea, leziuni cutaneo-mucoase, precum si psoriazis-ca leziuni ale pielii, cum ar fi balantita circinata, si Keratodermie blenoragica. Entezopatia poate implica tendonul lui Ahile ducand la dureri de calcâi.

Cauze si factori de risc

Artrita reactiva se dezvolta ca raspuns la o infectie in alta parte a corpului (cross-reactivitate). Venind în contact cu bacteriile dezvolta o infectie ce poate declansa boala.

Nu toate persoanele afectate au toate manifestarile, si definitia formala a bolii este aparitia, de altfel inexplicabila, a artritei inflamatorii neinfectioase combinate cu uretrita la barbati, sau cervicita la femei.

Artrita reactiva cel mai frecvent ataca persoanelor cu vârsta de 20-40 ani de varsta, este mai frecventa la barbati decat la femei, si mai frecvent la populatia alba decat la persoanele de culoare. Acest lucru este din cauza de frecventei mari de gena HLA-B27 în populatie. Patientii albi cu HIV au un risc crescut de a dezvolta artrita reactiva, de asemenea.

Diagnostic si Tratament

Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele si sa trateze orice infectie subiacenta.

Leziunile pielii si conjunctivita asociate cu sindrom nu necesita tratament, si se vor rezolva pe cont propriu. Medicul va prescrie antibiotice, daca aveti o infectie. Medicamentele anti-inflamatorii si medicamente antialgice pot fi recomandat pentru cei cu dureri articulare. În cazul în care o articulatie este persistent inflamata, un medic poate injecta un puternic anti-inflamator (corticosteroizi) în zona.

Terapia fizica poate ajuta la ameliorarea durerii, va ajuta sa va miscati mai bine, si sa se mentina forta musculara. Terapia pentru a suprima sistemul imunitar poate fi luata în considerare pentru persoanele cu un caz sever de boala, dar acest tratament nu este utilizat în cele mai multe persoane din cauza efectelor secundare toxice.

...