Fistulă rectovaginală


Pelvis/Bazin | Obstetrică și Ginecologie | Fistulă rectovaginală (Disease)


Fistula rectovaginala este o afectiune in care exista o fistula sau o conexiune anormala intre rect si vagin. Fistula rectovaginala poate fi extrem de debilitanta. Daca deschiderea dintre rect si vagin este destul de larga va permite atat flatulenta cat si fecalele sa scape prin vagin, ceea ce duce la incontinenta fecala.

Rate din Eritreea sunt estimate la 350 la 100. 000 de nasteri vaginale. Fistule pot aparea, de asemenea, la femeile si copiii care sunt violati; femeile cu fistule rectovaginale sunt adesea stigmatizate in tarile lumii a treia. Este, de asemenea, asociata cu mutilarea genitala a femeilor.

Cauze si factori de risc

Fistula rectovaginala poate duce la leziuni la nastere (leziunile obstetricale sunt cele mai frecvente cauze de fistule rectovaginale), boala Crohn (a doua cauza cea mai comuna de fistule rectovaginal), interventii chirurgicale care implica vaginul, perineul, rectul sau anusuk (interventii chirurgicale anterioare la regiuni pelvine mai mici, cum ar fi indepartarea uter (histerectomie), in cazuri rare pot duce la dezvoltarea unei fistule), tratamentul cancerului sau radiatii in zona pelviana (o tumoare canceroasa in rect, col uterin, vagin, uter sau canalul anal poate duce la dezvoltarea fistulei rectovaginale. Radioterapia pentru cancer in aceste domenii poate, de asemenea, contribui la riscul de a dezvolta o fistula. O fistula cauzate de radiatii, de obicei, se dezvolta in termen de doi ani de tratament. Inainte de formele fistula, este posibil sa aveti dureri in anus sau rect, diaree cu sang , sau urme de sange in scaun.

Mai putin frecvent, o fistula rectovaginal poate fi cauzata de infectii in anus sau rect, infectii tractul digestiv (diverticulita), sau traume vaginale.

Diagnostic si Tratament

Exista o asociere cu infectii recurente urinare si vaginale. Acest tip de fistule pot provoca dignosticarea gresita a unui anus neperforat. Fistulele rectovaginale sunt adesea rezultatul unui traumatism in timpul nasterii (in cazul in care acesta este cunoscut sub numele de fistula obstetrica), in situatiile in care nu exista asistenta medicala adecvate, cum ar fi in unele tari in curs de dezvoltare.

Tratamentul pentru o fistula rectovaginal depinde de cauza ei, marimea, localizarea si efectul asupra tesuturilor din jur. Uneori, fistulele se vindeca de la sine, dar cei mai multi pacienti au nevoie de interventii chirurgicale pentru a inchide sau repara conexiunea anormala. Inainte de operatie, pielea si tesutul invers fistulei trebuie sa fie sanatoase, fara semne de infectie sau inflamatie. Medicul dumneavoastra va poate recomanda o perioada de asteptare de pana la trei luni inainte de interventia chirurgicala pentru a se asigura ca tesutul din jur este sanatos.

...