Leziuni renale (traumatisme renale)


Pelvis/Bazin | Urologie | Leziuni renale (traumatisme renale) (Disease)


descriere

Leziunile renale sunt distrugeri ale tesutului rinichilor, vaselor de sange, sau sistemului urinar. Etiologia este variabila si include: penetrante (de exemplu, plagi prin împuscare, înjunghiere rani), bont care este o decelerare rapida (de exemplu, accident cu motor sau alt tip de vehicul, caderea de la înaltime); lovitura directa pentru a flancului (lovituri pietonale,rani sportve). Acesta poate fi, de asemenea, iatrogena (proceduri endourologice, extracorporeal unda de soc litotripsie, biopsie renala, proceduri percutanate renale) sau alte cauze (de respingere de transplant renal, nastere care poate provoca rani spontane renale).

Gradul I include: contuzie sau extindere a hematomului non subcapsular, dar nu sfâsierea; gradul al II-lea: sfâsierea superficala <1 cm adâncime si nu implica sistemul de colectare; non extinderea hematomului perirenal; gradul III: sfâsiere> 1cm, fara extensie în pelvis renala sau sistemul de colectare si cu nici o dovada de extravazare urina; IV clasa: sfâsierea se extinde deasupra pelvisului renal sau extravazare urinar; gradul V: rinichi distrusi; devascularizare de rinichi din cauza unei accidentari.

Cauze si factori de risc

Pierderea functiei renale este numita un prejudiciu renal acut, de asemenea, cunoscut sub numele de insuficienta renala acuta (IRA). Acest lucru poate aparea ca urmare a unei leziuni traumatice cu pierderea de sânge, reducerea brusca a fluxului sanguin la rinichi, leziuni ale rinichilor de soc în timpul unei infectii severe, numite sepsis, obstructie a fluxului de urina, sau daune de la anumite medicamente sau toxine. Un prejudiciu renal acut poate aparea, de asemenea, de la complicatii ale sarcinii, cum ar fi eclampsie si pre-eclampsie, sau sindromul HELLP aferent.

Diagnostic si Tratament

Interventia chirurgicala precoce este necesara pentru: reno-vasculara prejudiciu pediculului, perturbarea jonctiuni pelviureteric, soc cu semne de traume intraperitoneala sau retroperitoneala. Operatia ar trebui sa fie efectuata printr-o incizie mediana si o abordare transperitoneal. Controlul pediculului renal ar trebui sa fie obtinute înainte de hematom retroperitoneal este deschis. ...