Tromboza venei renale (cheag de sânge)


Pelvis/Bazin | Urologie | Tromboza venei renale (cheag de sânge) (Disease)


Descriere

Tromboza venei renale este un cheag de sange care se dezvolta in vena care scurge sânge de la rinichi. Se pot prezenta fie cu tromboza bilaterala cronica sau, mai rar, cu tromboza acuta unilaterale sau bilaterale.

Cauze si factori de risc

Acesta poate fi asociat cu alte tromboembolisme, inclusiv embolie pulmonara. Sindromul nefrotic este cauza cea mai comuna.

Alte cauze includ: cancer renal, transplantul renal, boala Behçet, statele hypercoagulable, sindromul antifosfolipidic. La sugari, cea mai frecventa cauza este deshidratarea. Simptomele pot fi greu sa se diferentieze de cele ale afectiunii de baza, de exemplu, sindrom nefrotic sau afectiuni maligne renale.

În stare acuta, pacientul poate avea dureri lombare, scaderea functiei renale, hematurie, extinderea renala, edem picior asimetric, proteinurie crescut în sindromul nefrotic. Pacientii cu tromboza cronica nu pot avea nici un simptom sau semne si acesta este detectat de un declin al functiei renale, cresterea proteinurie sau de a fi vazut in scanarea IRM abdominal. Alte caracteristici ale formelor acute si cronice sunt embolile pulmonare, edem periferic a crescut, vene dilatate in abdomen, stânga varicocelului (în cazul în vena renala stânga este trombozat).

Diagnostic si Tratament

Managementul include anticoagulant cu warfarina. În cazul în care tromboza venei renale este asociata cu embolie pulmonara, anticoagulante trebuie continuata atâta timp cât persista sindrom nefrotic.

Reducerea pierderilor de proteine în urina scade hipercoagulabilitate. Tratamentul chirurgical este rareori necesar.

...