Insuficienţă respiratorie (respiraţie dificilă)


Piept | Pneumologie | Insuficienţă respiratorie (respiraţie dificilă) (Disease)


Insuficienta respiratorie este incapacitatea sistemelor cardiace si pulmonare de a mentine un schimb adecvat de oxigen si dioxid de carbon in plamani. Acest lucru se identifica drept esec al sistemului respirator pentru a satisface atat cererea organismului de oxigen, cat si eliminarea dioxidului de carbon (deseuri metabolice).

Tipul 1 de insuficienta respiratorie este definita ca hipoxie, fara hipercapnie, si CO2 poate fi normal sau scazut. Aceasta este de obicei cauzata de o nepotrivire in ventilatie / perfuzie (V / Q). Tipul 2 este insuficienta respiratorie cauzata de ventilatie inadecvata, atat oxigenul cat si dioxidul de carbon sunt afectate. Definit ca acumularea de niveluri crescute de dioxid de carbon (CO2), care a fost generat de organism.

Cauze si factori de risc

Multe patologii pot provoca insuficienta respiratorie, dar esecul este o problema de oxigenare, sau de ventilatie. Boli care cresc bariera de lichid in alveolele sau tesuturile interstitiale (cum ar fi edem pulmonar, emfizem) pot provoca oxigenare insuficienta. Poate fi, de asemenea, cauzata de: astm acut sever, insuficienta ventriculara stanga si alte cauze de edem pulmonar, embolism pulmonar, pneumonie.

Diagnostic si Tratament

Obiectivele de tratament pentru insuficienta respiratorie sunt de a creste oxigenarea si de a imbunatatii ventilatia. Tratamentul depinde de severitatea si cauza insuficientei respiratorii. Tratamentul va aborda cauza care staa la baza si include ventilatie si oxigenare dupa cum este necesar. Tratamentul pentru insuficienta respiratorie cronica poate fi administrat la domiciliu. Exacerbarea insuficientei respiratorii cronice prin infectie poate necesita spitalizare, iar tratamentul poate include oxigenarea si suport ventilator.

...