Sindromul picioarelor neliniştite


Picioare | Nefrologie | Sindromul picioarelor neliniştite (Disease)


Descriere

Sindromul picioarelor nelinistite sau boala Willis-Ekbom este o tulburare neurologica caracterizata printr-o dorinta irezistibila de a muta corpul cuiva pentru a opri senzatia de disconfort sau ciudata. Senzatiile încep de obicei sau se intensifica in timpul de veghe linistita, cum ar fi atunci când te relaxezi, citesti, studiezi, sau încearci sa doarmi.

Cauze si factori de risc

Cauza sindromului picioarelor nelinistite este necunoscuta în cei mai multi oameni. Cu toate acestea, sindromul picioarelor nelinistite a fost asociat cu: sarcina, obezitatea, fumatul, deficitul de fier si anemie, boli nervoase, polineuropatie (care poate fi asociata cu hipotiroidism, toxicitatea metalelor grele, toxine, precum si multe alte conditii), alte boli hormonale, cum ar fi diabet zaharat si insuficienta renala (care poate fi asociata cu vitamine si minerale deficit).

Diagnostic si Tratament

Unele medicamente au fost asociate cu sindromul picioarelor nelinistite, inclusiv: cofeina, alcool, H2-histaminergici blocante (cum ar fi cimetidina si ranitidina), precum si anumite antidepresive (cum ar fi amitriptilina). Evitarea de alcool poate ajuta la unii pacienti, în special cei cu un istoric familial de acest sindrom. Evitarea bauturilor care contin cafeina este frecvent recomandata, dar dovezi care leaga acest sindrom de cofeina sunt rare.

Cu toate acestea, se pare rational ca o substanta care întârzie somnul nu are de gând sa ajute igiena somnului. Dintre cele mai multe medicamente pe baza de prescriptie medicala, majoritatea care au fost dezvoltate pentru a trata alte boli, sunt disponibile pentru a reduce nelinistea în picioare. Acestea includ: medicamente pentru boala Parkinson, medicamente pentru epilepsie, opioide, relaxante musculare si medicamente de somn.

...