Hemoragie retroperitoneală


Pelvis/Bazin | Urologie | Hemoragie retroperitoneală (Disease)


Hemoragia retroperitoneala (sau hematom retroperitoneal) se refera la o acumulare de sange in spatiul retroperitoneal.

Cauze si factori de risc

Un hematom retroperitoneal este cel mai frecvent cauzat de un impact traumatic sau un prejudiciu cauzat de un obiect ce patrunde in cavitatea abdominala sau pelvina. Hemoragia interna care apare cu aceste tipuri de leziuni se colecteaza, formand un hematom.

Marile vase, vena cava si aorta, precum si vasele pe care sustin organele retroperitoneale, pot fi ranite provocand sangerarea initiala. Sindromul Wunderlich este, de asemenea, cunoscut sub numele de hemoragie retroperitoneala spontana (HRS). HRS este frecvent asociata cu triada lui Lenk (durere in flanc acuta, simptome de sangerare interna, precum si sensibilitate in cadranul abdominal inferior si superior la palpare.

Diagnostic si Tratament

La pacientii cu dureri abdominale acute, evaluarea patologiei intraabdominal pe baza simptomelor clinice si semnelor s-ar putea fi de multe ori nesigure. Laparoscopia, ca o tehnica minim invaziva, are avantaje unice in astfel de cazuri si ar trebui sa fie privita ca un instrument de diagnosticare bun.

Tratamentul sangerarii retroperitoneala spontane, se invarte in jurul restaurarii volumului circulant de plasma - celule rosii din sange (PRBCs), plasma proaspata congelata, unitati de trombocite, coloizi. Acest lucru a fost in mod traditional, urmat de corectie chirurgicala la pacientii instabili hemodinamic. .

...