Abces retrofaringian


Gât | Otorinolaringologie | Abces retrofaringian (Disease)


Abcesele retrofaringiene sunt infectii profunde ale zonei gatului care pot prezenta un pericol pentru viata, cu potential compromitator al cailor respiratorii si alte complicatii catastrofale.

Simptomele unei abces retrofaringian agravat pot include dureri de gat, incapacitatea de a înghiti, salivare excesiva, dificultati de respiratie, si somnolenta excesiva. La adulti, abcesele retrofaringiene sunt rare si pot aparea ca urmare a unui traumatism local, cum ar fi ingestia corp strain (oase de peste), sau a procedurilor instrumentale (laringoscopie, intubatia endotraheala, hranire prin tub, etc), sau, în contextul special al unei boli asociate. Aceste abcese sunt mai frecvente la copii, din cauza abundentei de ganglionilor limfatici retrofaringieni.

Cauze si factori de risc

Abcesele în acest spatiu pot fi cauzata de multe organisme, cum ar fi organisme aerobe (streptococ beta-hemolitic si Staphylococcus aureus), organisme anaerobe (specii de Bacteroides si Veillonella), sau Gram-negative (organisme Haemophilus parainfluenzae si Bartonella henselae). Simptomele unui abces retrofaringian includ o durere severa în gât, dificultate la înghitire, febra, dureri de cap, oboseala si umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului.

Diagnostic si Tratament

Abcesele retrofaringiene necesita diagnostic prompt si gestionarea timpurie, care implica adesea drenaj chirurgical pentru a obtine cele mai bune rezultate. Cu toate acestea, perioada oportuna de supunere la o interventie chirurgicale este înca controversata. Rata înalta a mortalitatii asociate cu abcese retrofaringiene se datoreaza asocierii sale cu obstructia cailor respiratorii, pneumonie mediastinita, aspiratie, abcese epidurale, tromboza venoasa jugulara, fasciita necrozanta, sepsis, si eroziunea în artera carotida.

...