Artrită reumatoidă


General sau altele | Reumatologie | Artrită reumatoidă (Disease)


Poliartrita reumatoida (RA) este o boala cronica, inflamatorie sistemica, care ar putea afecta multe tesuturi si organe, dar ataca în principal articulatiile flexibile. Procesul implica un raspuns inflamator al capsulei în jurul articulatiilor (sinoviala), secundar umflarea (hiperplazie) celulelor sinoviale, exces de lichid sinovial, precum si dezvoltarea de tesut fibros (panus), în sinoviala.

Simptomele si evolutia artritei reumatoide variaza de la persoana la persoana si se poate schimba de la zi la zi. Articulatiile se pot simti calde la atingere si este posibil sa observati o scadere in miscare, precum si inflamatie, tumefactie si durere în zonele din jurul articulatiilor afectate.

Cauze si factori de risc

Cele mai multe persoane experimenteaza crize intermitente de dureri intense, numite flare-up-uri. La unele persoane boala este activa continuu si se agraveaza în timp. Altii se bucura de perioa lungi de remisiune – fara activitata bolii sau simptome. Dovezile arata ca diagnosticarea precoce si tratamentul agresiv pentru a pune boala in remisie este cel mai bun mijloc de a evita distrugerea articulatiilor, deteriorarea de organe si handicap.

Poliartrita reumatoida este simetrica, adica în cazul în care o articulatie pe o parte a corpului este afectata, articulatia corespunzatoare de pe cealalta parte a corpului este, de asemenea, implicata. Deoarece inflamatia este sistemica, pacientii se simt obositi si ei pot deveni anemici, îsi pierd apetitul si au febra scazuta.

Diagnostic si Tratament

Poliartrita reumatoida este o boala cronica, ceea ce înseamna ca nu poate fi vindecata.

...