Rinită (inflamaţie nazală)


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Rinită (inflamaţie nazală) (Disease)


descriere

Rinita este un termen medical folosit pentru iritatii si inflamatii ale mucoasei din interiorul nasului. Simptome comune ale rinitei sunt un nas înfundat, rinoree, si picurare post-nazala. Un tip mai comun de rinita este rinita alergica, care este de obicei declansata de alergenii din aer, cum ar fi polenul.

Simptomelor de rinita nonallergica sunt similare cu cele de febra fanului (rinita alergica), dar nu e nici o reactie alergica implicata. Rinita nonallergic poate afecta copii si adulti, dar este mai frecventa dupa varsta de 20 de ani. Nasul produce în mod normal, mucus la substante capcana (cum ar fi praf, polen si de poluare) si germeni (bacterii si virusi). Mucusul curge din partea din fata a nasului si se scurge în jos partea din spate a gâtului. Cand se strange prea mult mucus , aceasta poate provoca o curgere a nasului din fata sau picurare post-nazala de la spate. Tusea este raspunsul natural de compensare gât de la picurare post-nazala.

Cauze si factori de risc

Rinita nonallergic apare atunci cand vasele de sange din nas se extind (dilata), de umplerea mucoasei nazale cu sânge si lichid. Exista mai multe cauze posibile ale acestei cresteri anormale a vaselor de sange sau inflamatiilor în nas. Dar, indiferent de declansare, rezultatul este acelasi - membrane nazale umflate si congestie. Multe lucruri pot declansa umflarea nazala în rinite nonallergic - unele ducand la simptome de scurta durata în timp si la altii cauzeaza probleme cronice.

Diagnostic si Tratament

Odata rinita alergica este diagnosticata, optiunile de tratament includ evitarea, medicamentelor si imunoterapia. Medicamentele ajuta la reducerea congestiei nazale, secretiilor nazale abundente, stranutului si mâncarimi. Acestea sunt disponibile in mai multe forme, inclusiv tablete, spray-uri nazale, picaturi pentru ochi si lichide. Corticosteroizii intranazali sunt singura clasa de medicamente cele mai eficiente tratamente pentru rinita alergica. Ele pot reduce semnificativ congestia nazala, precum si stranut, mâncarimile si curgerea nasului. ...