Rhinosporiodosis (infecţie fungică a sinusurilor)


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Rhinosporiodosis (infecţie fungică a sinusurilor) (Disease)


Descriere

Rhinosporidiosis este o boala care afecteaza granulomatoasa mucoasa nazofaringe, orofaringe, conjunctivei, rect si organelor genitale externe. Este o infectie care apare în nas cauzata de ciuperca, Rhinosporidium seeberi.

Rhinosporidiosis afecteaza de obicei persoane în sau din sudul Indiei si Sri Lanka. Cazurile au fost raportate la nivel mondial, cu o incidenta crescuta în America de Sud si Africa. Simptomele sunt: sângerari nazale, plinatatea nazale, nas înfundat, persistent senzatie de corp strain în nas.

Cauze si factori de risc

Desi podeaua nasului si inferior turbinate sunt cele mai frecvente site-uri, leziunile pot aparea în alta parte prea. Inoculare post-traumatic de la un site la altii este comuna. Rhinosporidiosis laringian prea a fost descris si poate fi din cauza inoculare de la nas în timpul intubatie endotraheala.

Diagnostic si Tratament

Excizia chirurgicala este locala tratamentul de alegere. Recurenta a fost raportata cu excizia simpla. Excizia larga cu electrocoagulare a bazei de lezional a fost promovat pentru a reduce recidivelor. Complicatii ale bolii includ extrem de rara, amenintatoare de viata diseminare, infectii locale bacteriene secundare, si reaparitiei.

...