Infecţie cu Rhinovirus (raceală)


General sau altele | Medicină generală | Infecţie cu Rhinovirus (raceală) (Disease)


Rhinovirusul apartin familiei Picornaviridae, care include genurile Enterovirus (virusurile poliomielitice, coxsackieviruses grupele A si B, echoviruses, enterovirusuri numerotate, parechoviruses) si Hepatovirus (virusul hepatitei A). Simptomele unei infectii cu rhinovirus sunt bine cunoscute: descarcare sau pasaje nazale blocate adesea insotite de stranuturi, si, probabil, o durere in gat. Acest nas infundat (rinoree), poate fi insotit de o stare generala proasta, tuse, durere in gat, etc.

Simptomele caracteristice apar la una - patru zile dupa infectare, moment in care titruri foarte mari de rhinovirus se gasesc in secretiile nazale (1000 de particule virale infectioase pe ml). Se pare ca o particula de virus rhinovirus infectios este capabil de a initia bolii.

Cauze si factori de risc

Se estimeaza ca aproximativ o treime din raceli sunt cauzate de infectii cu rhinovirus. Exista mai mult de 100 de serotipuri si se explica de ce vaccinurile impotriva rhinoviruses s-au dovedit a fi greu de developat. Rhinovirusurile (RVS) cauzeaza sau predispun la infectii respiratorii superioare si infectii ale cailor respiratorii inferioare, care sunt mai putin frecvente.

Virusul se reproduce in principal in celulele epiteliale ale mucoasei nazale, dar nu exista daune la nivelul mucoasei, desi celulele infectate pot fi inlaturate. Poate fi edem al tesutului conjunctiv.

Diagnostic si Tratament

De obicei, nu este nevoie tratarea infectiei, desi tratamentul simptomelor poate fi utilizat. Acesta de multe ori consta in rehidratare si mentinerea cailor respiratorii deblocate. Medicii de multe ori prescriu aspirina pentru a usura simptome de febra, dar acest lucru ar putea exacerba proliferarea virala, daca temperatura corpului este redusa, deoarece, asa cum s-a mentionat mai sus, virusul este deosebit de sensibil la temperatura.

...