Infecţie cu rotavirus (infecţie intestinală virală)


Abdomen | Gastroenterologie | Infecţie cu rotavirus (infecţie intestinală virală) (Disease)


Rotavirusul este unul dintre cele mai comune cauze de diaree, infectii severe si (gastroenterita cu rotavirus) este principala cauza de diaree severa si deshidratanta la sugari si copii mici. Copii cu o infectie cu rotavirus au febra, greata, varsaturi si, de multe ori crampe abdominale si diaree frecventa, apoase. Copiii pot avea, de asemenea, tuse si nas infundat.

Cauze si factori de risc

Ca si in toate virusurile, unele infectii cu rotavirus determina simptome putine sau deloc, mai ales la adulti. Uneori, diareea, care insoteste o infectie cu rotavirus este atat de grava incat aceasta poate duce rapid la deshidratare. Semnele de deshidratare includ: sete, iritabilitate, neliniste, letargie, ochii infundati, o gura uscata si limba, piele uscata, mai putine drumuri la baie pentru a urina, si la sugari, un scutec uscat pentru mai multe ore.

Rotavirusul este extrem de contagios. Doar particule foarte putine sunt necesare pentru a transmite infectia. Acestea se gasesc in scaun, in concentratii foarte mari, care incep inainte de boala. Acestea sunt, de asemenea, gasite in mediu, ori de cate ori copiii mici petrec mult timp, in special in timpul lunilor de iarna. Consumul de iaurt cu cultura activa sau de alte surse de bacterii benefice pot reduce, de asemenea, infectia cu rotavirus. Printr beneficiile sale numeroase, Lactobacillus este cea mai eficienta in prevenirea si tratarea rotavirusului si altor forme de gastroenterita virala.

Diagnostic si Tratament

Nu exista un tratament specific antiviral. In cele mai grave cazuri, este necesara internarea. In cazul formelor de boala severa cu colaps sau varsaturi necontrolate, este necesara rehidratarea intravenoasa. In cazul pacientilor care nu vomita, rehidratarea orala cu glucoza si electroliti este suficienta. Sugarii alimentati la san vor continua aceasta alimentatie, cei alimentati cu formula de lapte praf vor primi un preparat de lapte fara lactoza. Un regim alimentar adecvat va reduce timpul de vindecare. Acesta se bazeaza pe orez fiert, branza proaspata, mere rase, supa de zarzavat strecurata, carne fiarta. Sunt excluse legumele si fructele crude, lactatele si prajelile.

Antibioticele nu au loc in managementul de bolilor induse de rotavirus.

...