Sindromul pielii opărite


Piele | Dermatologie | Sindromul pielii opărite (Disease)


Descriere

Sindromul stafilococic al pielii oparite (SSSS) este o boala care afecteaza, de obicei, sugarii si copiii mici, care nu dispun de anticorpi la toxine de Staphylococcus aureus precum adultii.

Cauze si factori de risc

Aceasta este cauzata de o infectie bacteriana de Staphylococcus grupa II S care produce toxine care cauzeaza exfoliere, formarea si roseata a pielii. La copii mortalitatea este scazuta, dar poate fi crescuta la adulti, care vor avea, de obicei, o boala grava, care ii face susceptibili la infectii.

Numarul de globule albe (leucocite) poate fi crescut. Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), este ridicat. Electrolitii si functia renala ar trebui sa fie urmarita îndeaproape, în cazurile severe, în cazul în care pierderile de lichid si deshidratarea prin intermediul pielii dezgolit sunt un motiv de îngrijorare.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul necesita de obicei spitalizare, antibiotice intravenoase sunt, în general, necesare pentru eradicarea infectiei stafilococice. O penicilinaza-rezistenta, antibiotic anti-stafilococic, cum ar fi flucloxacilina sunt utilizate. În functie de raspunsul la tratament, antibioticele orale pot fi înlocuite în termen de câteva zile. Pacientul poate fi externat din spital pentru a continua tratamentul la domiciliu.

Sindromul urmeaza, de obicei, un curs benign atunci cand este diagnosticat si tratat in mod corespunzator. Cu toate acestea, daca este lasat netratata sau tratamentul nu are succes, infectii severe cum ar fi sepsis, celulita si pneumonie se poate dezvolta.

...