Fractura de scafoid


Mâini | Ortopedie | Fractura de scafoid (Disease)


Osul scafoid este unul dintre cele opt oase mici, care alcatuiesc oasele carpiene de la incheietura mainii. Exista doua randuri de oase, unul mai aproape de antebrat (randul proximal), iar cealalta mai aproape de mana (randul distal). Osul scafoid este unic prin faptul ca leaga cele doua randuri impreuna. Acest lucru il pune la risc suplimentar pentru un prejudiciu, fiind osul carpian fracturat cel mai frecvent.

Cauze si factori de risc

Fracturile de scafoid apar cel mai frecvent de la o cadere pe mana intinsa. De obicei, la inceput doare, dar durerea se poate ameliora rapid, pe parcursul a cateva zile sau saptamani. Echimoza este rara, si de obicei nu exista deformare vizibila si numai umflare minima. Deoarece nu exista nici o deformare, multe persoane cu acest prejudiciu presupun eronat ca si-au luxat incheietura mainii, ceea ce duce la o intarziere in incercarea de evaluare.

Diagnostic si Tratament

Este comun pentru persoanele care si-au fracturat acest os sa nu devina constienti de ea pana la luni sau ani de la eveniment. Razele X pot arata daca un os este rupt si daca nu exista deplasare (un decalaj intre oase rupte).

Uneori, o scafoid rupt nu apare la raze imediat. In acest caz, medicul dumneavoastra va poate pune incheietura mainii intr-o atela pentru o saptamana sau doua. O noua scanare cu raze x se va realiza pentru a vedea daca fractura va deveni vizibila. Atela ar trebui sa fie purtata in aceasta perioada de asteptare, iar ridicarea de greutati ar trebui sa fie evitata.

...