Colangită sclerozantă

Abdomen | Gastroenterologie | Colangită sclerozantă (Disease)


Colangita sclerozanta este o boala inflamatorie a cailor biliare, care devin in cele din urma ingustate. Este considerata a fi autoimuna de origine, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar produce anticorpi care ataca canalele biliare in ficat. Acest lucru este sustinut de faptul ca 50% dintre pacientii cu colangita sclerozanta au boala inflamatorie a intestinului.

Debutul este de obicei insidios, cu oboseala progresiva si apoi prurit. Icterul tinde sa se dezvolte mai tarziu. Aproximativ 10 - 15% dintre pacienti prezinta episoade repetate de durere in partea dreapta, sus si febra, probabil din cauza ascendentei colangitei bacteriene. Steatoree si deficiente de vitamine liposolubile se pot dezvolta. Icterul persistent caracterizeaza boala avansata.

Cauze si factori de risc

Nu este clar ce cauzeaza primar colangita sclerozante. Se crede ca aceasta conditie poate fi cauzata de o reactie a sistemului imunitar la o infectie sau toxina la persoanele cu o predispozitie de a dezvolta boala.

Colangita sclerozanta primara apare mai frecvent la persoanele cu anumite alte afectiuni medicale, boli intestinale inflamatorii in special. Nu este clar modul in care aceste conditii sunt legate si daca ele au cauze similare.

Diagnostic si Tratament

Transplantul hepatic este singurul tratament care imbunatateste speranta de viata la pacientii cu CSP si ofera un leac. Colangita recurenta bacteriana sau complicatii ale bolii hepatice in stadiu terminal (de exemplu, ascita greu de rezolvat, encefalopatie portala, sangerare din varicele esofagiene) sunt indicatii rezonabile pentru transplant de ficat.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».