Scolioză (coloană vertebrală strâmbă)


Spate | Ortopedie | Scolioză (coloană vertebrală strâmbă) (Disease)


Descriere

Scolioza determina o curba laterala de coloana vertebrala, sau a coloanei vertebrale. Aceste curbe sunt adesea in forma de S sau C. Scolioza este mai frecventa in copilarie tarzie si adolescenta, atunci cand copiii cresc repede. Fetele sunt mult mai susceptibile de a avea aceasta decât baietii.

Simptomele includ înclinat într-o parte si având umerii si soldurile inegale. Uneori, curba este temporara. S-ar putea fi din cauza unor spasme musculare, inflamatii sau a unor diferite lungimi de picior. Un defect de nastere, tumora sau o alta boala ar putea cauza coloanei vertebrale de a avea o curba care nu este temporara. Persoanele cu scolioza usoara ar putea avea nevoie de controale pentru a vedea daca curba se înrautateste. Altii ar putea avea nevoie sa poarte un corset sau interventie chirurgicala.

Cauze si factori de risc

Scolioza adolescentina idiopatica este de cauza necunoscuta, rezultând într-o curba a spinarii sau curbe de zece grade sau mai mult, în aproximativ 2,5% din majoritatea populatiilor. Cu toate acestea, în numai aproximativ 0,25% face progrese curba la punctul în care tratamentul este justificat. Rata de scurtime de respiratie nu este crescuta, cu toate ca pacientii cu curbe 50 ° la scadenta sau 80 ° curbe in timpul varstei adulte au un risc crescut de a dezvolta dificultati de respiratie.

În comparatie cu controalele non-scoliotice, majoritatea pacientilor cu functie netratata de scolioza adolescentina idiopatica la sau în apropierea niveluri normale nu au crescuta prevalenta durerii si poate sau nu poate fi crescuta severitatea durerii. Imaginea de sine este adesea scazuta. Sanatatea mintala nu este de obicei afectata. Functia sociala, inclusiv casatoria si fertilitatea pot fi afectate, dar numai la pragul de curbe relativ mari.

Diagnostic si Tratament

Studiile investigheaza eficacitatea tratamentelor multor scolioze, inclusiv stimularea electrica, manipularea chiropractica, terapia fizica, si alte forme de tratament. Nici unul dintre aceste studii nu a fost demonstrat de a modifica progresia scoliozei, dar juriul este înca afara.

...