Muşcătură de scorpion


General sau altele | Medicină de urgență | Muşcătură de scorpion (Disease)


Descriere

Întepatura Scorpion este o conditie cutanata cauzata de intepaturi de scorpioni, de obicei, ducand la durere, parestezii, si umflarea variabila. Reactiile la locul intepaturi pot parea usoare. Cu toate acestea, rar, o persoana care se confrunta cu o grava reactie poate dezvolta simptome severe pe tot corpul.

Simptomele severe includ amorteala pe scara larga, dificultate la înghitire, o limba groasa, vedere încetosata, miscari oculare ratacitoare, convulsii, salivatie, si dificultati de respiratie. Aceste simptome reprezinta o urgenta medicala. Moartea poate sa apara.

Cauze si factori de risc

Scorpionii au opt picioare si o pereche de clestii, oferindu-le un anumit aspect feroce. Veninul este efectuat într-o glanda pe partea din spate a cozii. Veninul în sine contine un amestec complex de toxine care afecteaza sistemul nervos (neurotoxine).

Scorpionii sunt creaturi timide, nocturne, care rezista la intepaturi, cu exceptia cazului în care e provocat sau atacat. Ei pot controla cantitatea de venin care o elibereaza - în functie de modul în care se simt amenintati - astfel încât unele intepaturi pot fi aproape în întregime fara venin.

Diagnostic si Tratament

Evaluarea primara a cailor respiratorii, respiratia, si circulatia au prioritate. Cateva studii au evaluat utilitatea cea mai de prim ajutor. Utilitatea dispozitivelor de extractie sub presiune negative nu a fost evaluata pentru întepaturi de scorpion. Efectuati intubatie endotraheala si acces vascular dupa cum este necesar. Antiveninul scade semnificativ nivelul de circulant veninos nelegat în termen de câteva ore.

Persistenta simptomelor dupa administrarea de antivenin se datoreaza incapacitatii de a neutraliza toxinele antivenin. Întepaturile Scorpion sunt cele mai grave la copiii mici, adultii mai în vârsta si animale de casa.

...