Tulburare afectivă sezonieră (depresie)


Cap | Psihiatrie | Tulburare afectivă sezonieră (depresie) (Disease)


Descriere

Tulburarea afectiva sezoniera (TAS) este o forma de depresie recurenta sau de tulburare bipolara, cu episoade care variaza în severitate. Tiparele sezoniere de episoade depresive sunt comune, dar par sa fie mai putin frecvente. TAS a fost la inceput considerat a fi legat de metabolizarea melatoninei anormal, dar mai târziu, rezultatele nu sustin aceasta ipoteza. Studii ale functiei cerebrale serotonina sprijina ipoteza de activitate perturbata. Polimorfismul pentru transportorul de serotonina este mai frecvent la pacientii cu TAS decât la persoanele sanatoase. Simptomele depresive atipice preceda de obicei functionarea depreciata, iar simptomele somatice sunt adesea plângerile la vizite la medicii de familie.

Cauze si factori de risc

Cauza specifica a tulburari afective sezoniere ramane necunoscuta. E probabil, ca si în multe conditii de sanatate mintala, ca genetica, varsta si, poate cel mai important, machiajele chimice natural ale corpului joaca un rol în dezvoltarea starii.

Diagnostic si Tratament

Cele mai bune scheme de tratament includ LX 2500 de expunere la lumina artificiala, dimineata. Atunci cand pacientii par sa nu aiba nici un raspuns sau sa prefere un alt tratament, antidepresivele trebuie luate în considerare. Pacientii cu tulburari afective sezoniere au episoade de depresie majora, care tind sa se repete în anumite perioade ale anului, de obicei în timpul iernii. Ca depresie majora, tulburarea afectiva sezoniera, probabil, este subdiagnosticata in setarile de ingrijire primara.

Desi o serie de instrumente de screening-uri sunt disponibile, este putin probabil sa duca la rezultate mai bune, fara o atentie personalizata. Medicii trebuie sa fie constienti de factori de comorbiditate, care ar putea semnala necesitatea unei evaluari suplimentare. Concret, unele dovezi emergente sugereaza ca tulburarea afectiva sezoniera poate fi asociata cu alcoolismul si ADHD sau hiperactivitate.

...