Convulsii (epilepsie)


General sau altele | Neurologie | Convulsii (epilepsie) (Disease)


Epilepsia este o forma de retard intelectual sau boala psihica si nu este contagioasa. Exista mai multe tipuri de convulsii, iar simptomele fiecarui tip se comporta diferit, la diferite persoane. Convulsiile pot dura de la cateva secunde la cateva minute. Constiinta poate fi pierduta sau mentinuta in timpul convulsiilor, in functie de tipul de epilepsie. Unii oameni isi amintesc ce sa intamplat in timpul convulsiilor, in timp ce altii nu si-au dat seama ca au avut convulsii.

Cauze si factori de risc

Epilepsia este o tulburare neurologica comuna care se datoreaza unor factori care interfereaza cu impulsurile electrice la nivelul creierului. Sistemul nervos produce impulsuri bruste, excesive si dezorganizate, ceea ce duce la convulsii. Convulsiile interfera temporar cu controlul muschilor, control de defecare (eliminare fecale), vorbirea, viziunea si constienta pacientului. Convulsiile sunt infricosatoare, mai ales daca sunt severe. Din fericire, tratamentul reduce impulsurile electrice anormale in creier si controleaza crizele.

Cauzele de epilepsie nu sunt pe deplin cunoscute. Mai putin de jumatate din persoanele cu epilepsie au o cauza primara neidentificat. Epilepsia poate aparea in cazul persoanelor fara factori de risc. Nu poate fi identificata intotdeauna cauza. Acest lucru se aplica, in special, in mai multe forme de epilepsie la copii. La unele persoane, epilepsia se datoreaza unei tumori, infectie sau traumatism cerebral. Epilepsia este mai frecventa la copii decat la adulti. S-ar putea sa fie pe baza genetica (de exemplu, mai multe cazuri de epilepsie in familie), dar nu trebuie sa aiba antecedente familiale de epilepsie pentru ca cineva sa faca epilepsie.

Bolile care pot provoca epilepsia sunt: traume la nivelul capului, accident vascular cerebral sau de alta natura care afecteaza fluxul de sange la creier; ateroscleroza (depunerea de grasimi) arterelor cerebrale, tumori cerebrale, infectii cerebrale, cum ar fi meningita sau encefalita, boala Alzheimer, abuzul de alcool, abuz de droguri si dezintoxicarea. Tumorile, zonele de tesut cicatrizate din cauza unei traume sau a altor boli pot deteriora o anumita zona a creierului si pot cauza convulsii partiale. Convulsiile sunt doar simptom vizibil al epilepsiei.

Diagnostic si Tratament

Majoritatea crizelor epileptice sunt controlate prin terapie cu medicamente anticonvulsivante in special. Tipul de tratament prescris va depinde de mai multi factori, inclusiv frecventa si severitatea crizelor, precum si varsta persoanei, starea generala de sanatate si istoricul medical. Un diagnostic precis al tipului de epilepsie este, de asemenea critic pentru alegerea cel mai bun tratament.

...