Artrită septică (infecţie a articulaţiilor)


General sau altele | Reumatologie | Artrită septică (infecţie a articulaţiilor) (Disease)


Artrita septica sau infectioasa este cunoscuta ca invazia directa a spatiului articular de diferite microorganisme (bacterii, virusuri, micobacterii si fungi. Artrita reactiva, un proces inflamator steril poate fi o consecinta a unui proces infectios localizat în organism.

Cauze si factori de risc

Desi orice agent infectios poate provoca artrita, agenti patogeni sunt cele mai importanti, datorita naturii distructive rapide. Deoarece utilizarea infectiei protezelor articulare asociate cu aceste dispozitive este pericolul întâlnit, apare artrita septica. Cele doua clase principale de artrita septica purulenta / gonoree sunt bacteriene.

Desi Neisseria Gonorrhoeae ramine cel mai comun patogen-75% dintre cazuri printre persoanele tinere active sexual, Staphylococcus aureus este cauza vastei majoritati ale artritelor bacteriene acute la adulti si copiii peste 2 ani. Acest patogen este cauza a 80% dintre artritele afectate de artrita reumatoida.

Speciile streptococcice precum Streptococcus viridans, Streptococcus pneumoniae si streptococii de grup B numara peste 20% dintre cazuri. Cocii gram-negativi aerobi sunt implicati in 20-25% dintre cazuri.

Cele mai multe infectii apar la persoanele in varsta sau foarte tinere, imunosupresate, care abuzeaza de droguri intravenos. Infectia articulatiilor sternoclaviculare sau scaroiliace cu Pseudomonas aeroginosa sau specii de Serratia apare exclusiv la drogati. Persoanele cu leucemie sunt predispuse la infectii cu Aeromonas.

Infectiile polimicrobiene-10% dintre cazuri si infectiile cu organisme anaerobe sunt o consecinta a traumei sau infectiei abdominale. In era preantibiotica decesul este o complicatie comuna in artrita septica. Cei care au supravietuit infectiilor acute prezinta distructie articulara severa cu anchiloza fibroasa sau osoasa. Infectia tuberculoasa determina anchiloza fibroasa.

Diagnostic si Tratament

Terapia antibiotica a redus morbiditatea si mortalitatea bolii. Rata de mortalitate este sub 10%, iar aproximativ 60% dintre pacienti se recupereaza complet.

Tratamentul prompt limiteaza distructia pe termen lung. Pacientii care sunt asimptomatici peste 7 zile inainte de diagnosticul bolii tind sa prezinte afectare severa a articulatiei. Staphylococcus aureus si bacilii gram-negativi tind sa fie mai distructivi. Copii cu artrita septica a soldului prezinta dizabilitate pe termen lung. Prognosticul pentru copii mari este mai bun. Complicatiile pe termen lung pot apare pri tulburarile cresterii, anchiloza fibroasa sau osoasa sau osteonecroza capului femural.

...