Infecţii severe (septicemie)


General sau altele | Medicină de urgență | Infecţii severe (septicemie) (Disease)


Sepsis si septicemia sunt considerate a se referi la o serie de conditii patologice cauzate de bacteriemie. In practica medicala termenii sunt folositi impreuna pentru a defini aceleasi conditii, cu toate ca mai mult de jumatate din pacientii cu semne si simptome de sepsis si cultura de sange au fost pozitivi.

Simptomele de septicemie sunt adesea nespecifice si includ febra, frisoane, simptome constitutionale si de oboseala, stare generala de rau, anxietate sau confuzie. Aceste simptome nu sunt patognomonice pentru infectie si pot fi vazute intr-o mare varietate de conditii inflamatorii neinfectioase. Pot fi absente la infectii severe, in special la pacientii varstnici.

Cauze si factori de risc

Septicemia poate fi un raspuns la infectia cauzata de orice clasa de microorganisme. Invazia microbiana din sange, esentiala pentru dezvoltarea de sepsis, raspandirea locala sau sistemica a moleculelor care semnaleaza prezenta de microbi sau toxine pot provoca, de asemenea, raspuns. Sindromul de raspuns inflamator sistemic poate avea o etiologie infectioasa. Septicemia este un sindrom clinic, care complica infectii severe si se caracterizeaza prin inflamatia sistemica si raspandirea prejudiciului tesutului. In acest sindrom tesutul este izolat de un prejudiciu primar care monteaza semne de inflamare, cum ar fi vasodilatatia, cresterea permeabilitatii vasculare si acumularea de leucocite. Functia organelor afectate poate varia foarte mult de la disfunctie usoara pana la insuficienta Frank. Termenul insuficienta multipla de organ este definita ca un sindrom care este caracteristic in a dezvolta o disfunctie fiziologica progresiva si potential reversibila in doua sau mai multe organisme printr-o varietate de insulte, inclusiv sepsis.

Pacientii cu defect de aparare au risc crescut de a dezvolta sepsis si insuficienta multipla de organ. Principalele cauze sunt medicamentele de chimioterapie, neoplazii, traumatisme severe, arsuri, diabet, insuficienta de rinichi sau ficat, suport ventilator si cateterism invaziv. Mai multe studii clinice au demonstrat o mortalitate de 40-75% la pacientii cu insuficienta multipla de organ cu septicemie. Factori negativi de prognostic sunt varsta avansata, infectii cu un organism rezistent, statusul imun inadecvat si statutul nutritional deficitar.

Diagnostic si Tratament

Precoce, tratamentul agresiv stimuleaza sansele de supravietuire. Persoanele cu sepsis sever necesita o monitorizare atenta si un tratament intr-o unitate de terapie intensiva. Daca aveti septicemie severa sau soc septic, masuri de salvare a vietii pot fi necesare pentru a stabiliza respiratie si functia cardiaca.

...