Sindromul respirator acut sever


Piept | Pneumologie | Sindromul respirator acut sever (Disease)


Descriere

Sindromul respirator acut sever (SRAS) este o boala descoperita recent în populatia din Asia, America de Nord si Europa la sfârsitul anului 2002 si începutul anului 2003.

Principalele simptome sunt febra mai mare de 38C, tuse uscata, dificultati de respiratie sau dificultati de respiratie. Dureri de cap (cefalee) apar, dureri musculare, dureri în gât, oboseala si diaree. Persoanele în vârsta pot avea stare generala de rau, pierderea poftei de mâncare (lipsa poftei de mâncare), dar, de obicei, nu febra. În unele cazuri, starea generala progresiva se agraveaza si este nevoie de spitalizare. Perioada de incubatie este perioada de expunere la infectioase si simptome, este de 3 pana la 7 zile, dar poate fi în 10 zile. Medicii spun ca boala poate fi raspândita numai în cazul în care persoana infectata are simptome ale bolii.

Cauze si factori de risc

SRAS este cauzat de un virus necunoscut initial, parte din familia coronavirus, care determina de obicei afectiuni ale cailor respiratorii superioare, cum ar fi preparate reci (rece banal). Acest virus este cunoscut sub numele de SRAS-CoV. SRAS, la fel ca cele mai multe infectii respiratorii, este transmis in primul rand prin contactul cu saliva sau picaturile de saliva de la oamenii bolnavi care au tuse. SRAS nu se transmite prin aer, cum ar fi contactul ocazional cu o persoana infectata sau traversarea strazii în apropierea unei persoane bolnave. Contactul intim este necesar, în scopul de a transmite infectia de la o persoana la alta.

Diagnostic si Tratament

Ca o masura de precautie, se recomanda, cu exceptia vizitelor la medic, izolare acasa a persoanelor infectate, si mai multe simptome timp de 10 de zile de la disparitia lor. Persoanele suspectate de boala ca au febra de peste 38 C, febra care dureaza timp de cel putin 10 zile, au calatorit în zonele afectate de SRAS sau vin în contact cu persoane bolnave. Cazurile severe necesita de obicei spitalizare, mai ales în cazul în care exista dificultati de respiratie. Cazurile sunt izolate pentru a preveni raspândirea bolii.

...