Boală cu transmitere sexuală


Pelvis/Bazin | Medicină generală | Boală cu transmitere sexuală (Disease)


Bolile cu transmitere sexuala sau bolile venerice sunt infectii cu transmitere sexuala (normal, oral sau anal), dar pot fi transmise in alte moduri. Mijloace de transmitere a acestor boli, in afara de sex, sunt: contactul cu zona infectata, contactul cu obiecte infectate (ace) sau de la mama la copil.

Aceste boli pot fi clasificate in doua categorii: boli cu transmitere sexuala majore, care includ: sifilis, gonoree sau blenoragie, sancrul moale, granulom inghinal. Boli cu transmitere sexuala minore includ: Tricomoniaza urogenitala, candidoza urogenitala, herpes genital, vegetatii veneriene, Molluscum contagiosum, scabie, paduchi; unele forme de hepatita virala. In ultimul deceniu, infectia cu HIV, infectia cea mai periculoas cu sifilis au provocat epidemii fara precedent. Expresia clinica a bolilor cu transmitere sexuala apar mai ales in zona genitala, dar pot fi evidente si in gura, pielea sau ochii.

Genital, simptomele se manifesta prin secretie neobisnuita, dureri pelviene, arsura, mancarime, iritatie, durere in timpul actului sexual (dispareunie) sau urinare (disurie). Aceasta toate nu sunt obligatorii - unele dintre ele dispar de la sine, cu toate ca infectia ramane in organism pana la tratament sau cronizare.

Cauze si factori de risc

BTS sunt cauzate de bacterii si virusi. Bolile cu transmitere sexuala cauzate de bacterii includ chlamydia, gonoreea, tricomoniaza, si sifilis. Aceste boli cu transmitere sexuala pot fi tratate si vindecate cu antibiotice. Riscul de infectare cu boli cu transmitere sexuala este mai mare in sexul cu mai multi parteneri, atunci cand nu folosesc un prezervativ ca mijloc de protectie si in consumul de droguri injectabile, medicamente.

Diagnostic si Tratament

Primul pas in tratarea bolilor cu transmitere sexuala este consultarea medicala si diagnosticarea corecta. Nu este recomandat tratamentul empiric sau sa urmeze consultarea informala a altor surse de informatii, care sunt adesea incorecte.

Tratamentul trebuie continuat pe durata recomandata, chiar daca simptomele dispar, iar actul sexual poate fi reluat dupa trei zile de la incetarea tratamentului, in conformitate cu recomandarile medicului dumneavoastra.

...